fbpx

Vamvakou Mountain Run 2024

Αγαπάτε το τρέξιμο και αναζητάτε εναλλακτικούς αγώνες μέσα σε μονοπάτια και κοντά στο φυσικό περιβάλλον; Σας αρέσει να τρέχετε και να αγναντεύετε το καταπράσινο τοπίο και τις συστάδες δέντρων; Αναζητάτε αγώνες με ανηφόρες, κατηφόρες και υψομετρικές αποστάσεις; Προετοιμάζεστε για κάποιον μεγαλύτερο αγώνα ορεινού τρεξίματος και αναζητάτε μια ωραία διοργάνωση να κάνετε «προπόνηση»; Τότε ο Vamvakou Mountain Run, είναι ακριβώς αυτό που ψάχνετε! Μία αθλητική διοργάνωση που φέτος, προγραμματίζεται να λάβει χώρα την Κυριακή 16 Ιουνίου 2024, για τέταρτη φορά στο χωριό της Βαμβακούς Λακωνίας, από τη Vamvakou Revival στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Αναβίωσης του χωριού με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Ένας αγώνας ορεινού τρεξίματος στις πλαγιές του Λακωνικού Πάρνωνα με σημείο εκκίνησης και τερματισμού το χωριό της Βαμβακούς. Φέτος, για πρώτη φορά περιλαμβάνονται τρεις διαδρομές 28, 18 και 7 χιλιομέτρων μέσα από φαράγγια, δασικούς δρόμους, πεζοπορικά μονοπάτια, ξεκινώντας από τα 950μ. υψόμετρο και φτάνοντας ως τα 1600μ. σε ένα ειδυλλιακό ορεινό τοπίο με εναλλαγές! Το περασμένο καλοκαίρι, πάνω από 380 δρομείς, κυρίως από την Αττική και την Πελοπόννησο, έδωσαν το «παρών» και συμμετείχαν σε αυτόν τον υπέροχο αγώνα.

Στον Vamvakou Mountain Run υπάρχει επίσημη ηλεκτρονική χρονομέτρηση, ώστε όλοι οι δρομείς να γνωρίζουν τις επιδόσεις τους. Όλοι οι δρομείς θα λάβουν αναμνηστικό μετάλλιο συμμετοχής, ενώ θα υπάρξουν και βραβεύσεις των καλύτερων επιδόσεων. Σκοπός της διοργάνωσης είναι η ανάδειξη του φυσικού πλούτου της ευρύτερης περιοχής και η ενθάρρυνση της συμμετοχής σε δραστηριότητες και δρώμενα μέσα στη φύση, με τους επισκέπτες να έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα καταπράσινα μονοπάτια του Πάρνωνα και να ζήσουν την εμπειρία της Βαμβακούς.

Κάθε χρόνο, τρέχουμε για καλό σκοπό! Φέτος, το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα διατεθεί σε έργα πολιτικής προστασίας και συγκεκριμένα στη διαμόρφωση αντιπυρικών ζωνών στο βουνό του Πάρνωνα, στην ευρύτερη περιοχή της Βαμβακούς, όπου και συμβάλλει κάθε χρόνο η Vamvakou Revival, σκοπεύοντας στη διαφύλαξη του φυσικού πλούτου, αλλά και την ασφάλεια.

Vamvakou Mountain Run, 16/06/2024

Συμβολική συμμετοχή: 5 ευρώ (7χλμ), 10 ευρώ (18 & 28χλμ)

Διοργάνωση: Vamvakou Revival

Διοργανωτική επίβλεψη: Ιωάννης Δημόπουλος

Με την υποστήριξη:  Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ)

Οι αιτήσεις συμμετοχής άνοιξαν και θα διαρκέσουν έως τις 09/06! Δείτε όσα ζήσαμε το 2023 εδώ!

Αγώνας 28χλμ – Υ+1353μ.

Ο αγώνας  θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 16 Ιουνίου 2024, με ώρα εκκίνησης: 9:30, στην κεντρική πλατεία Βαμβακούς

Δικαίωμα συμμετοχής: Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όσοι έχουν συμπληρώσει το 18O έτος της ηλικίας τους, δηλαδή έχουν γεννηθεί πριν από την 16/06/2006. Οι συμμετέχοντες πρέπει να διαθέτουν καλή φυσική κατάσταση και να έχουν κάνει ηλεκτρονική εγγραφή, διαφορετικά η συμμετοχή τους αποκλείεται από τον αγώνα.

Δείτε όλες τις λεπτομέρειες για τον αγώνα των 28 χλμ. και κάντε την εγγραφή σας εδώ!

Αγώνας 18χλμ – Υ+800μ.

Ο αγώνας  θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 16 Ιουνίου 2024, με ώρα εκκίνησης: 9:30, στην κεντρική πλατεία Βαμβακούς

Δικαίωμα συμμετοχής: Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, δηλαδή έχουν γεννηθεί πριν από την 16/06/2006. Οι συμμετέχοντες πρέπει να διαθέτουν καλή φυσική κατάσταση και να έχουν κάνει ηλεκτρονική εγγραφή, διαφορετικά η συμμετοχή τους αποκλείεται από τον αγώνα.

Δείτε όλες τις λεπτομέρειες για τον αγώνα των 18 χλμ. και κάντε την εγγραφή σας εδώ!

Αγώνας 7χλμ - Υ+385μ.

Ο αγώνας  θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 16 Ιουνίου 2024, με ώρα εκκίνησης: 10:00, στην κεντρική πλατεία Βαμβακούς

Δικαίωμα συμμετοχής: Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, δηλαδή έχουν γεννηθεί πριν από την 16/06/2006. Οι συμμετέχοντες πρέπει να διαθέτουν καλή φυσική κατάσταση και να έχουν κάνει ηλεκτρονική εγγραφή, διαφορετικά η συμμετοχή τους αποκλείεται από τον αγώνα.

Δείτε όλες τις λεπτομέρειες για τον αγώνα των 7 χλμ. και κάντε την εγγραφή σας εδώ!

Πώς να φτάσετε στην Βαμβακού

Με προσωπικό όχημα, δείτε τη διαδρομή εδώ!

Η διοργάνωση θα παρέχει στους δρομείς δωρεάν μετακίνηση με λεωφορεία από Αθήνα και Καλαμάτα με ενδιάμεσες στάσεις, Κόρινθο, Τρίπολη, Σπάρτη. Τα δρομολόγια θα είναι:

ΑΘΗΝΑ

Συγκέντρωση: 4:45

Αναχώρηση: 5:00 το αργότερο

Σημείο συνάντησης: Σύνταγμα (Φιλελλήνων και Ξενοφώντος)

Θα πραγματοποιηθεί στάση και στο Παλατάκι (Απέναντι από το Δημαρχείο Χαϊδαρίου) για όσους δρομείς το επιθυμούν.

ΚΟΡΙΝΘΟΣ

Το λεωφορείο από την Αθήνα θα πραγματοποιήσει στάση στον Ισθμό της Κορίνθου (Goodys), όπου θα παραλάβει όσους έχουν δηλώσει μετακίνηση από Κόρινθο.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Συγκέντρωση: 6:30

Αναχώρηση: 6:45 το αργότερο

Σημείο συνάντησης: Είσοδος Καλαμάτας απέναντι από ΚΤΕΛ Καλαμάτας (ρεύμα ανόδου)

Δηλώστε το ενδιαφέρον σας για μετακίνηση στη φόρμα κράτησης του αγώνα. Αν δεν δηλώσετε μετακίνηση κατά την εγγραφή σας δεν θα συμπεριληφθείτε στη λίστα, με αποτέλεσμα να μην μπορείτε να μετακινηθείτε με τα δρομολόγια της διοργάνωσης.

Τεχνικές οδηγίες

Παραλαβή αγωνιστικού πακέτου:

H παραλαβή του αγωνιστικού πακέτου θα γίνεται μόνο στη γραμματεία της Διοργάνωσης η οποία θα λειτουργεί:

·        Σάββατο 15 Ιουνίου από τις 17:00 έως τις 20:00, στο Κοινοτικό Γραφείο Βαμβακούς

·        Κυριακή 16 Ιουνίου από τις 7:30 έως τις 9:00, στην Πλατεία της Βαμβακούς

Για την ταχύτερη εξυπηρέτησή σας, παρακαλούμε να προσκομίσετε το email με τον αριθμό BIB σας, είτε σε έντυπη είτε σε ηλεκτρονική μορφή.

Τεχνική ενημέρωση Αγώνα: Την Κυριακή 16/06, στις 09:00, στο σημείο της Εκκίνησης, θα πραγματοποιηθεί τεχνική ενημέρωση των τριών αγώνων Vamvakou Mountain Run.

Άφιξη Αθλητών: Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι παρόντες στον χώρο της εκκίνησης τουλάχιστον μισή ώρα νωρίτερα από την προγραμματισμένη ώρα εκκίνησης.

Παράδοση προσωπικών αντικειμένων: Εάν επιθυμείτε να παραδώσετε τα προσωπικά σας αντικείμενα, πριν από την εκκίνηση, θα υπάρχει διαμορφωμένος χώρος της διοργάνωσης VAMVAKOU MOUNTAIN RUN, κοντά στο χώρο της αφετηρίας. Η τσάντα με τα προσωπικά σας είδη θα πρέπει να παραδοθεί το αργότερο έως τις 9:00 και θα σας επιστραφεί, κατά τον τερματισμό σας, από εκπροσώπους της διοργάνωσης, με την επίδειξη του αγωνιστικού σας αριθμού συμμετοχής.

Σταθμοί υποστήριξης

ΑΓΩΝΑΣ 28χλμ. Κατά μήκος της μεγάλης διαδρομής του Αγώνα θα λειτουργήσουν 5 σταθμοί υποστήριξης των συμμετεχόντων. Εκεί, ανάλογα με το σημείο της διαδρομής, θα παρέχονται στους συμμετέχοντες νερό, ισοτονικό, τζελ, ξηροί καρποί, φρούτα και αλάτι.

ΑΓΩΝΑΣ 18χλμ. Κατά μήκος της μεγάλης διαδρομής του Αγώνα θα λειτουργήσουν 5 σταθμοί υποστήριξης των συμμετεχόντων. Εκεί, ανάλογα με το σημείο της διαδρομής, θα παρέχονται στους συμμετέχοντες νερό, ισοτονικό, τζελ, ξηροί καρποί, φρούτα και αλάτι.

ΑΓΩΝΑΣ 7χλμ. Κατά μήκος της διαδρομής του μικρού Αγώνα θα λειτουργεί ένας σταθμός υποστήριξης των συμμετεχόντων, όπου θα παρέχονται νερό, ισοτονικό, φρούτα, ξηροί καρποί.

Επιπλέον, θα διατίθεται νερό στους δρομείς στην Εκκίνηση και στον Τερματισμό. Στον τερματισμό θα υπάρχει catering με ελαφρύ γεύμα για τους δρομείς που θα τερματίζουν.

Χρονικό όριο ολοκλήρωσης του αγώνα

Στη διαδρομή των 28χλμ. υπάρχουν δύο χρονικά όρια αποκλεισμού στο 8ο χιλιόμετρο στην τοποθεσία Μάντρες και στο 21ο χιλιόμετρο στο καταφύγιο του ΕΟΣ Σπάρτης. Όποιος αθλητής φτάσει στο πρώτο σημείο στις 2:15 ώρες μετά την εκκίνηση και στο δεύτερο σημείο στις 5:00 ώρες μετά την εκκίνηση, θεωρείται εκτός αγώνα και με υπόδειξη του αρμόδιου κριτή και θα μεταφερθεί με όχημα της διοργάνωσης στο χώρο τερματισμού. Αν αποφασίσει να συνεχίσει, πρέπει να γνωρίζει πολύ καλά το βουνό, κινείται με δική του ευθύνη και με ελλιπή πλέον σηματοδότηση, αφού η σκούπα του αγώνα θα μαζεύει την επιπλέον σήμανση. Οι αθλητές, οι οποίοι για οποιοδήποτε λόγο εγκαταλείπουν τον αγώνα, είναι υποχρεωμένοι να ενημερώσουν τον κριτή στον πλησιέστερο σταθμό ελέγχου.

Ο αγώνας των 28χλμ. έχει όριο τερματισμού 6:30 ώρες και κλείνει στις 16:00. Όσοι αθλητές τερματίσουν μετά από αυτήν την ώρα θεωρείται ότι δεν ολοκλήρωσαν τον αγώνα.

Ο αγώνας των 18χλμ. έχει όριο τερματισμού 4:30  ώρες και κλείνει στις 14:30. Όσοι αθλητές τερματίσουν μετά από αυτήν την ώρα θεωρείται ότι δεν ολοκλήρωσαν τον αγώνα.

Η μικρότερη διαδρομή (7χλμ.) έχει όριο τερματισμού 3 ώρες και κλείνει στις 13:00. Όσοι αθλητές τερματίσουν μετά από αυτήν την ώρα θεωρείται ότι δεν ολοκλήρωσαν τον αγώνα.

Αριθμός Συμμετοχής / Runner’s Bib

Ο αριθμός συμμετοχής του κάθε αθλητή πρέπει να είναι πάντα ορατός, κατά τη διάρκεια της διαδρομής και στον τερματισμό.

Ιατρικές υπηρεσίες

Στον αγώνα θα υπάρχει πλήρης ιατρική υποστήριξη από την First Aid Ambulance για την παροχή Α΄ Βοηθειών. Σε κάθε περίπτωση, όλοι οι αγωνιζόμενοι συμμετέχουν με δική τους ευθύνη, σύμφωνα με τους Όρους Συμμετοχής. Συστήνεται δε στους συμμετέχοντες να προβούν σε ιατρικές εξετάσεις, πριν τον αγώνα για έλεγχο της καλής φυσικής τους κατάστασης.

Άλλες Χρήσιμες Πληροφορίες

– Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας.

– Επιδείξτε αθλητικό πνεύμα ανά πάσα στιγμή.

– Σεβαστείτε και ακολουθήστε τις υποδείξεις των διοργανωτών.

– Μην ξεχάσετε να κάνετε προθέρμανση πριν ξεκινήσετε τον αγώνα σας.

– Καταναλώστε το τελευταίο γεύμα δυο ώρες πριν από τον αγώνα.

– Να είστε καλά ενυδατωμένοι πριν και κατά τη διάρκεια του αγώνα.

– Προσέλθετε εγκαίρως στην Γραμμή Εκκίνησης.

– Ακολουθήστε τον δικό σας ρυθμό και μην παρασυρθείτε από τον ρυθμό των άλλων αθλητών.

– Μην πετάτε μπουκαλάκια ή άλλα απορρίμματα στην εκκίνηση, στη διαδρομή και στον τερματισμό.

– Κάθε αθλητής, ο οποίος προσεγγίζεται από κάποιον γρηγορότερο αθλητή, είναι υποχρεωμένος, εφόσον του ζητηθεί, να κινηθεί στην άκρη, ώστε η προσπέραση του να γίνει γρήγορα και με ασφάλεια.

– Απαγορεύεται η συνοδεία αθλητών σε μέρος της διαδρομής από φίλους, συγγενείς και κατοικίδια ζώα.

– Απαγορεύεται οποιαδήποτε εξωτερική βοήθεια, ή τεχνητή υποβοήθηση αθλητών μεταξύ τους, καθώς και η χρήση οποιουδήποτε μηχανοκίνητου βοηθητικού μέσου. Επιτρέπεται η χρήση μπατόν, χάρτη, πυξίδας.

– Η οργάνωση δεν υποχρεώνει τους αθλητές να μεταφέρουν συγκεκριμένο εξοπλισμό. Συστήνονται, όμως, για τη μεγαλύτερη από τις  διαδρομές και ειδικότερα για τους αρχάριους, τα εξής: μικρό σακίδιο με ασκό νερού, αντιανεμικό, στερεά τροφή, ελαστικός επίδεσμος, σφυρίχτρα, κινητό τηλέφωνο.

– Δεν επιτρέπεται η χρήση ακουστικών κατά τη διάρκεια του αγώνα.

– Ο αγώνας υποστηρίζει τη μείωση χρήσης των πλαστικών και δεν θα υπάρχουν πλαστικά ποτήρια. Οι αθλητές θα μπορούν να τροφοδοτούν τα προσωπικά τους υδροδοχεία από τους σταθμούς ανεφοδιασμού

– Όλοι θα πρέπει θα πρέπει να μεταφέρουν το δικό τους σύστημα υδροποσίας (φλασκί, παγούρι, ασκό, κύπελλο).

Μέτρα ασφαλείας

Η ασφάλεια των δρομέων και θεατών αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα της διοργάνωσης. Η οργάνωση επιτηρεί τις διαδρομές, όσο αυτό είναι δυνατό, για την αποφυγή οποιουδήποτε απρόοπτου και παρέχει ιατρική βοήθεια σε αθλητές που θα βρεθούν σε ανάγκη. Ο διοργανωτής μπορεί να τροποποιήσει τις διαδρομές αν για οποιονδήποτε λόγο υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια των αθλητών. Επίσης μπορεί να καθυστερήσει την έναρξη ή και να ματαιώσει ή αναβάλει τον αγώνα λόγω κακοκαιρίας ή άλλης ανωτέρας βίας.

Βρισκόμαστε σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, τη Διεύθυνση Τροχαίας, την Πυροσβεστική και τον Ερυθρό Σταυρό Σπάρτης, τον Ετοιμοκλή & την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, για να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια όλων των εκδηλώσεών μας.

Ευχαριστούμε για τη συνδρομή και τη συνεργασία κάθε χρόνο τον Δήμο Σπάρτης, το Δασαρχείο Σπάρτης, την Ελληνική Αστυνομία και την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Πληροφορίες για το χωριό

Κατά τη διάρκεια της 16ης Ιουνίου, αλλά και την προηγούμενη ημέρα, θα υλοποιηθούν στο σχολείο του χωριού δραστηριότητες για όλη την οικογένεια και εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά που εντάσσονται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Αναβίωσης της Βαμβακούς με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα τoυ Σαββατοκύριακου.

Επίσης, οι δρομείς μπορούν να βρουν πληροφορίες για τη διαμονή τους στο χωριό ή την ευρύτερη περιοχή εδώ!