Γιατί να έρθεις

Μια εμπειρία ζωής πέρα από τα συνηθισμένα

Η ύπαιθρος έχει τη δική της κουλτούρα. Είναι άγονο έδαφος, παρθένο τοπίο και δίνει την ευκαιρία μίας πρωτόγνωρης παραγωγικότητας που σου στερεί η πόλη. Άγχος, καυσαέριο, έντονοι ρυθμοί, ανταγωνιστικό περιβάλλον, μακρινές αποστάσεις, ανεργία, μοναξιά, απρόσωπες σχέσεις από τη μία. Ηρεμία, ήπια καθημερινότητα, μηδενικές αποστάσεις, φύση, ποιοτικοί όροι εργασίας, ευκαιρίες δημιουργίας, ουσιαστική επικοινωνία, ανθρώπινες βιοτικές συνθήκες από την άλλη.

Αναλογίσου πόσες φορές μπορεί να σου δοθεί η δυνατότητα να ξεκινήσεις κάτι από την αρχή; Πόσο συχνά παρουσιάζεται η ευκαιρία να χτίσεις με τα δικά σου χέρια μια νέα πατρίδα; Μπορεί να νιώθεις ότι ξεβολεύεσαι, ότι αρχίζεις από το μηδέν και ότι θα είναι αδύνατο να προσαρμοστείς σε έναν καινούργιο τρόπο ζωής. Κι όμως! Ακόμη και η περίοδος προσαρμογής έχει τη δική της ομορφιά.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα μάθεις πράγματα για εσένα που δεν φανταζόσουν ποτέ. Θα ζυμωθείς με μία αλλιώτικη καθημερινότητα, θα διευρύνεις του ορίζοντές σου, θα τεστάρεις τις αντοχές σου, θα ωριμάσεις και τότε θα είσαι έτοιμος, απελευθερωμένος από τα βαρίδια των αστικών κέντρων, να φιλτράρεις τη ζωή σου διαφορετικά και να ανοίξεις τα φτερά σου, μακριά από το πλαίσιο της ασφάλειας μεν της ρουτίνας δε.

Ζωή στο χωριό με σύγχρονους όρους

Φυσικά, το εγχείρημα που λέγεται «ζωή στο χωριό με σύγχρονους όρους» δεν είναι μια απλή υπόθεση. Εξάλλου, τίποτα που αξίζει δεν είναι εύκολο και έτοιμο. Έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα, λέει ο ποιητής. Στη Βαμβακού, κάθε μετρήσιμο αποτέλεσμα προϋποθέτει προσπάθεια, κόπο, προσωπική εργασία, δέσμευση και αφοσίωση. Άλλωστε, οποιαδήποτε νέα κατάσταση απαιτεί κι έναν καινούργιο εαυτό σου. Μην ξεχνάς ότι δεν πρόκειται να εξελιχθείς, αν φοβάσαι τις αλλαγές.

Ζωή στο χωριό, λοιπόν! Σίγουρα θα έχεις πολλές ιστορίες να διηγηθείς στα παιδιά σου! Και πού ξέρεις; Ίσως γίνουν κι εκείνα κομμάτι της Αναβίωσης …