fbpx

Γιατί να έρθεις

Μια εμπειρία ζωής πέρα από τα συνηθισμένα

Αναλογίσου πόσες φορές μπορεί να σου δοθεί η δυνατότητα να ξεκινήσεις κάτι από την αρχή; Πόσο συχνά παρουσιάζεται η ευκαιρία να χτίσεις με τα δικά σου χέρια μια νέα πατρίδα;

Η ύπαιθρος έχει τη δική της κουλτούρα. Είναι άγονο έδαφος, παρθένο τοπίο και δίνει την ευκαιρία μίας πρωτόγνωρης παραγωγικότητας που σου στερεί η πόλη. Ηρεμία, ήπια καθημερινότητα, μηδενικές αποστάσεις, φύση, ποιοτικοί όροι εργασίας, ευκαιρίες δημιουργίας, ουσιαστική επικοινωνία, ανθρώπινες βιοτικές συνθήκες από τη μία. Άγχος, καυσαέριο, έντονοι ρυθμοί, ανταγωνιστικό περιβάλλον, μακρινές αποστάσεις, ανεργία, μοναξιά, απρόσωπες σχέσεις από την άλλη.

Μπορεί να νιώθεις ότι ξεβολεύεσαι, ότι αρχίζεις από το μηδέν και ότι θα είναι αδύνατο να προσαρμοστείς σε έναν καινούργιο τρόπο ζωής. Κι όμως! Ακόμη και η περίοδος προσαρμογής έχει τη δική της ομορφιά.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα μάθεις πράγματα για εσένα που δεν φανταζόσουν ποτέ. Θα ζυμωθείς με μία αλλιώτικη καθημερινότητα, θα διευρύνεις του ορίζοντές σου, θα τεστάρεις τις αντοχές σου, θα ωριμάσεις και τότε θα είσαι έτοιμος, απελευθερωμένος από τα βαρίδια των αστικών κέντρων, να φιλτράρεις τη ζωή σου διαφορετικά και να ανοίξεις τα φτερά σου, μακριά από το πλαίσιο της ασφάλειας μεν της ρουτίνας δε.

Ζωή στο χωριό με σύγχρονους όρους

Φυσικά, το εγχείρημα που λέγεται «ζωή στο χωριό με σύγχρονους όρους» δεν είναι μια απλή υπόθεση. Εξάλλου, τίποτα που αξίζει δεν είναι εύκολο και έτοιμο. Έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα, λέει ο ποιητής. Στη Βαμβακού, κάθε μετρήσιμο αποτέλεσμα προϋποθέτει προσπάθεια, κόπο, προσωπική εργασία, δέσμευση και αφοσίωση. Άλλωστε, οποιαδήποτε νέα κατάσταση απαιτεί κι έναν καινούργιο εαυτό σου. Μην ξεχνάς ότι δεν πρόκειται να εξελιχθείς, αν φοβάσαι τις αλλαγές.

Ζωή στο χωριό, λοιπόν! Σίγουρα θα έχεις πολλές ιστορίες να διηγηθείς στα παιδιά σου! Και πού ξέρεις; Ίσως γίνουν κι εκείνα κομμάτι της Αναβίωσης …

Η Vamvakou Revival μεριμνά για τους κατοίκους

H Υγεία είναι ίσως ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά για τον άνθρωπο. Κι όταν καλείσαι να ζήσεις σε ένα μικρό χωριό αναρωτιέσαι για τις παροχές/δομές υγείας. Υπάρχει φαρμακείο, ιατρείο; Κι αν συμβεί κάτι; Διαχρονικές, αλλά και ιδιαίτερα επίκαιρες ανησυχίες, δεδομένων των συνθηκών. Η Vamvakou Revival, στο μέτρο πάντα που της αναλογεί, μεριμνά για την υγεία και την προστασία των κατοίκων και των επισκεπτών του χωριού. Στα γραφεία του οργανισμού (Κοινοτικό Γραφείο Βαμβακούς) υπάρχει ένα πλήρως εξοπλισμένο φαρμακείο, τσάντα πρώτων βοηθειών με όλα τα απαραίτητα, αλλά και αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή. Μάλιστα, τα μέλη της ομάδας μας έχουν εκπαιδευτεί και πιστοποιηθεί στις Πρώτες Βοήθειες (BLS, Basic Life Support και B-Con, Bleeding Control for Injured), όντας σε ετοιμότητα για οποιοδήποτε ενδεχόμενο. Επιπλέον, πάντα στο χωριό υπάρχει ένα όχημα του οργανισμού σε ετοιμότητα να μεταφέρει όποιον έχει ανάγκη.

Βαμβακού, οι υποδομές και η προσβασιμότητα

Μέσα από την πενταετή δράση της, η Vamvakou Revival, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Αναβίωσης της Βαμβακούς, έχοντας την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), μεριμνά για τις δομές και υποδομές του χωριού, προσπαθώντας να καταστήσει πιο εύκολη τη ζωή των κατοίκων, αλλά και επισκεπτών. Ένα βασικό πρόβλημα που κληθήκαμε να διαχειριστούμε, ήταν αυτό της προσβασιμότητας – ζήτημα που αντιμετωπίζουν πολλές περιοχές της υπαίθρου. Σκοπός μας είναι η Βαμβακού να καταστεί προσβάσιμη σε όλους και εργαζόμαστε για αυτό. Αυτή τη στιγμή, όλοι οι χώροι (εστιατόριο, ξενώνες, σχολείο) διαθέτουν ράμπες αναπήρων, ενώ πρόσφατα, στην πλατεία του χωριού που μέχρι πρότινος ήταν προσβάσιμη μόνο με σκαλιά, τοποθετήθηκε ένα αναβατόριο τελευταίας τεχνολογίας. Ωστόσο, η προσπάθεια δεν εξαντλείται και η ομάδα μας συνεχίζει να προσπαθεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να γίνει το χωριό προσβάσιμο σε όλους! Αφουγκραζόμαστε καθημερινά τις νέες ή διαφορετικές ανάγκες που προκύπτουν από κατοίκους κι επισκέπτες του χωριού και προσπαθούμε να εξελισσόμαστε, να προσαρμόζουμε τις υπηρεσίες και τα προγράμματά μας, να εκπαιδευόμαστε και να εκπαιδεύουμε την τοπική κοινωνία στην καλλιέργεια της κουλτούρας της συμπερίληψης, για την επίτευξη της οποίας ο αγώνας είναι διαρκής. Ελάτε να δημιουργήσουμε μια σύγχρονη κοινωνία στο χωριό χωρίς περιορισμούς!