fbpx

Vamvakou Incubator

Στο χωριό της Βαμβακούς Λακωνίας, δημιουργούμε ένα επιχειρηματικό κέντρο, έναν κοινό συνεργατικό χώρο ανάπτυξης ιδεών, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Αναβίωσης του χωριού που υλοποιείται από τη Vamvakou Revival με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Όραμά μας είναι η δημιουργία ένας πρότυπου ορεινού κέντρου επιχειρηματικότητας που θα φέρει κοντά ανθρώπους με μεράκι και όνειρα, ενδιαφερόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις (start-ups), αλλά και επιχειρηματικές ομάδες που επιθυμούν να συμβάλουν στην αναζωογόνηση της ελληνικής υπαίθρου, να χτίσουν το δικό τους μέλλον μέσα από την υλοποίηση μιας βιώσιμης επιχειρηματικής ιδέας. Η Vamvakou Incubator πρόκειται να λειτουργήσει ως κέντρο ανάπτυξης και μοχλός προσέλκυσης νέας επιχειρηματικής δράσης στον τόπο, δίνοντας απαντήσεις σε προβλήματα, μέσα από την υποστήριξη της ανάπτυξης νέων υπηρεσιών/προϊόντων/λύσεων, ενώ θα συνεισφέρει σημαντικά στην αναζωογόνηση, αλλά και ποιοτική αναβάθμιση της οικονομίας στην ευρύτερη περιοχή του Πάρνωνα και της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Το Πρόγραμμα υποστηρίζει ιδέες, άτομα ή ομάδες, ώστε να επεξεργαστούν την επιχειρηματική τους ιδέα, να δημιουργήσουν μία νέα επιχείρηση ή να αναπτύξουν την ήδη υπάρχουσα στους τομείς του τουρισμού, της αγροδιατροφής, του πολιτισμού και της καινοτομίας.

Σε αυτό το νέο εγχείρημα και τη δημιουργία του συνεργαζόμαστε με το Impact Hub Athens.

Με μία ματιά…

1ος Κύκλος Προγράμματος Υποστήριξης και Φιλοξενίας Επιχειρήσεων Vamvakou Incubator

Κατατέθηκαν και αξιολογήθηκαν 53 αιτήσεις

Σύνολο ωφελούμενων σχημάτων: 10 εκ των οποίων 5 επιχειρήσεις με έδρα τη Βαμβακού & 5 επιχειρήσεις στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

4 πυλώνες δράσης: Αγροδιατροφή, Τουρισμός, Πολιτισμός, Καινοτομία/Τεχνολογία

Συμμετέχουσες ομάδες 1ου κύκλου

Οι προτάσεις, ομάδες, ιδέες ή άτομα που προκρίθηκαν στην αξιολόγηση και εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα είναι:

Η Φάση είναι Mountains (Τουρισμός): Oργάνωση αθλητικών δραστηριοτήτων ευεξίας και ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού μέσω φυσιολατρικών, πεζοπορικών και άλλων αθλητικών δραστηριοτήτων. O Μιχάλης και η Καλλιόπη λένε ότι “στόχος η σύνδεση του ανθρώπου με τη φύση και η συμβολή μας στην αναβίωση της Βαμβακούς μέσα από ολοκληρωμένες υπηρεσίες αθλητισμού”, ενώ τονίζουν ότι ήταν “παιδιά της πόλης που παίρνουν τα βουνά για να ζήσουν το όνειρό τους”. 

Heartkadia (Τουρισμός): Πρόταση που αφοράς τον οικο-τουρισμό. Δημιουργία πολυλειτουργικού οικοσυστήματος στο Αλεποχώρι Αρκαδίας με επίκεντρο τη βιολογική καλλιέργεια. H Αθηνά Λαμπίρη μας λέει ότι “αξιοποιούμε τον αγροτουρισμό σαν μια γέφυρα σύνδεσης με το περιβάλλον. Υγιές έδαφος σημαίνει υγιής άνθρωπος.

Destination Sparta (Τουρισμός): Δημιουργία αυτόνομης επιχείρησης που θα λειτουργήσει ως δίκτυο «cluster» επιχειρήσεων για την ανάδειξη και προώθηση των Λακωνικών προϊόντων, των παραδοσιακών γεύσεων, της γαστρονομίας και του πολιτισμού της περιοχής μέσα από την ανάπτυξη του γαστρονομικού τουριστικού προϊόντος της Λακωνίας και την ανάδειξη της ως έναν βιώσιμο Αγροδιατροφικό Προορισμό. H ομάδα τονίζει για το εγχείρημα της ότι: “Στόχος η διασύνδεση των πολυάριθμων εμπειριών που προσφέρονται μεμονωμένα μέχρι σήμερα στον τόπο.” 

Metabolio (Τουρισμός): Ανάδειξη του ιατρικού & wellness τουρισμού μέσα από υπηρεσίες που αφορούν σε θέματα διατροφικής υγείας και σωματικού βάρους. O Μανωλόπουλος Κωνσταντίνος, εκπρόσωπος της ομάδας λέει ότι: “Όραμα μας να προσφέρουμε καλύτερη ζωή σε άτομα που πάσχουν από παχυσαρκία μέσω πλατφόρμας τηλεϊατρικής. Δίνουμε πρόσβαση σε επιστημονικά τεκμηριωμένες θεραπείες μέσω του Vamvakou Incubator.”

Isonom (Αγροδιατροφή/Καινοτομία): Ανεξάρτητη ενεργειακή κοινότητα βασισμένη στην ηλιακή υδροπονία. “Προσφέρουμε τεχνολογικές λύσεις για βιωσιμότητα αξιοποιώντας την ηλιακή ενέργεια. Στη Vamvakou Incubator μαθαίνουμε να εργαζόμαστε μαζί ως ομάδα.” τόνισε ο εκπρόσωπος της ομάδας Pieter van Ysseldijk.

Callisto (Τουρισμός): Πρόταση επιστημονικού και εκπαιδευτικού τουρισμού, παροχή ολοκληρωμένης εμπειρίας βιωματικών δράσεων Αστρονομίας, Αστροφυσικής και Επιστημών Περιβάλλοντος. H εκρπόσωπος της ομάδας και αστροφυσικός, Μεταλληνού Φιόρη-Αναστασία, λέει ότι η ιδέα έχει “σκοπό την παροχή δραστηριοτήτων υψηλού επιστημονικού επιπέδου και η δημιουργία ενός θεματικού πάρκου για την επικοινωνία της επιστήμης με το ευρύ κοινό, αλλά και τη δημιουργία των επιστημόνων του μέλλοντος και σε περιφερειακές περιοχές.”

Οινοποιητική Πάρνωνα Τσιμπίδη (Αγροδιατροφή): Οινοποιείο και ορεινοί αμπελώνες στον Πάρνωνα. Η ομάδα μοιράζεται μαζί μας ότι: “Πηγή έμπνευσης αποτέλεσε η αναβίωση ποικιλιών που έχουν χαθεί. Σκοπός η παραγωγή μοναδικών κρασιών στον Πάρνωνα. Η Vamvakou Incubator μας βοηθά να αναπτύξουμε το επιχειρηματικό μας σχέδιο.”

GEO+MAR / Ξερακιά Μαρία (Τουρισμός): Πρόταση που αφορά στον γαστρονομικό τουρισμό και την ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος της Ελλάδας και ιδίως της περιοχής του Λεωνιδίου και της κουλτούρας της με μέσο τη γαστρονομία.

Μέρμηγκα Μαρία (Τουρισμός): Δημιουργία παντοπωλείου στη Βαμβακού Λακωνίας.

Crafting Culture (Πολιτισμός):  Φορέας που θα ασχοληθεί με την ενδυνάμωση των σύγχρονων χειροτεχνιών, τη διάσωση και αναβίωση της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, την ένταξη διαφορετικών κοινών και τη συμπεριληψιμότητα.

Εναρκτήρια συνάντηση

Την Παρασκευή 03.03.2023 πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια συνάντηση της Vamvakou Incubator που σηματοδότησε τόσο την εκκίνηση της λειτουργίας της θερμοκοιτίδας, όσο και την αρχή μίας νέας επιχειρηματικής κοινότητας που θα ενώσει δημιουργικές δυνάμεις που έχουν πεδίο δράσης την Πελοπόννησο. Η συνάντηση έλαβε χώρα στο σχολείο της Βαμβακούς και σε αυτήν συμμετείχαν οι ωφελούμενοι (ιδέες, επιχειρηματίες και επιχειρηματικές ομάδες), το Impact Hub Athens και συνεργάτες της Vamvakou Revival.

Στο πλαίσιο της συνάντησης έγινε μια παρουσίαση της πρωτοβουλίας Αναβίωσης Βαμβακούς, οι παρευρισκόμενοι γνωρίστηκαν μεταξύ τους αντάλλαξαν απόψεις και ιδέες για τη Βαμβακού, τις προσδοκίες τους από τη συμμετοχή τους στη θερμοκοιτίδα, αλλά και τη συνεισφορά τους σε αυτή, ενώ παράλληλα εντόπισαν συνδέσεις και πιθανές συνεργασίες μεταξύ τους. Οι ωφελούμενοι ενημερώθηκαν για τα επόμενα βήματα, την έναρξη του προγράμματος, αλλά και τις παροχές και υποχρεώσεις τους. Η εκδήλωση έκλεισε με ένα γεύμα γνωριμίας στο εστιατόριο-καφέ Βουρέικο.

Παρουσίαση επιχειρηματικών ιδεών

Την Τετάρτη 03 Απριλίου 2024, σε μία συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο σχολείο της Βαμβακούς, οι συμμετέχουσες ομάδες κλήθηκαν να παρουσιάσουν την επιχειρηματική τους ιδέα, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο η ανάπτυξή της θα ενισχύσει τη συνολική ανάπτυξη της Βαμβακούς και της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και συνομίλησαν με τις ομάδες εκπρόσωποι του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ο Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, κος Βερούτης, ο Δήμαρχος Σπάρτης, κος Βακαλόπουλος, εκπρόσωποι της Αναπτυξιακής Πάρνωνα, αλλά και εκπαιδευτές και ειδικοί από τον επιχειρηματικό κόσμο που μπορούν να συμβάλουν στην εξέλιξη των επιχειρηματιών. Ήταν ιδιαίτερη τιμή για εμάς, αλλά και τις ομάδες, που βρέθηκε κοντά μας η Μυρτώ Παπαθάνου, συνιδρύτρια και Εταίρος Metavallon VC, μέλος της επιτροπής αξιολόγησης των ιδεών.

Μπορεί η πηγή έμπνευσης των ομάδων για να επιχειρήσουν στην Πελοπόννησο να διαφέρει -«η δημιουργία προσωποποιημένων εμπειριών και η ανάδειξη του τόπου τους», «η προσφορά καλύτερης ζωής σε άτομα με παχυσαρκία μέσω εφαρμογών τηλεϊατρικής»,«η σύνδεση του ανθρώπου με τη φύση», «η επιστροφή στη ζωή μας των πολυαισθητηριακών εμπειριών και η σύνδεση με το περιβάλλον», «η αναβίωση ποικιλιών αμπελιών που έχουν χαθεί», «η αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας και της τεχνολογίας για επίτευξη βιωσιμότητας» ή «η επικοινωνία της επιστήμης στο ευρύ κοινό»- όμως η θερμοκοιτίδα επιχειρήσεων στη Βαμβακού για όλους τους συμμετέχοντες αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία για το μέλλον. Το όχημα για «επικοινωνία, αλληλεπίδραση, γνώση, δικτύωση και εύρεση συνεργατών», ο τρόπος «να μάθουν να εργάζονται ως ομάδα», η δομή που τους δίνει την ευκαιρία να «αναπτύξουν το επιχειρηματικό τους σχέδιο», η κοινότητα μέσω της οποίας δημιουργούνται «σημαντικές φιλίες» και η αφορμή «να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους, αφήνοντας την πόλη και παίρνοντας τα βουνά για να ζήσουν τοπ όνειρό τους»!

Ποιες οι παροχές του προγράμματος;

– Δωρεάν ολοκληρωμένη επιχειρηματική υποστήριξη.

– Χώρος εργασίας για το διάστημα της υποστήριξης για τις 5 επιχειρήσεις με έδρα τη Βαμβακού και πρόσβαση σε  εξοπλισμό (Η/Υ, γρήγορο Internet, γραφεία εργασίας, εκτυπωτές και ηλεκτρονικό εξοπλισμό).

– Εκπαιδευτικά εργαστήρια, προγράμματα, σεμινάρια και ατομικές και ομαδικές συνεδρίες επαγγελματικής συμβουλευτικής με εξειδικευμένους συμβούλους, coaches και μέντορες.

– Δικτύωση με κομβικούς φορείς, οργανισμούς και επενδυτές για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και εκάστης επιχειρηματικής ιδέας.

– Δωρεάν συμβουλευτική υποστήριξη από τρίτους (νομική, λογιστική και διοικητική υποστήριξη, διαδικασία ίδρυσης, σχεδιασμός branding – ταυτότητα, ιστοσελίδα, κοινωνικά δίκτυα).

– Υποστήριξη στην εύρεση κατοικίας στην περιοχή της Βαμβακούς.

– Υποστήριξη στην εύρεση πιθανών χρηματοδοτικών πηγών.

Επιτροπή αξιολόγησης 1ου κύκλου

Οι προτάσεις που συγκεντρώθηκαν αξιολογήθηκαν από Ανεξάρτητη Επιτροπή Αξιολόγησης. Η Επιτροπή προχώρησε σε διεξοδική αξιολόγηση της υποβληθείσας πρότασης σύμφωνα με τα οριζόμενα κριτήρια και στη συνέχεια σε προσωπική συνέντευξη και παρουσίαση της πρότασης με τον/τους υποψηφίους ωφελούμενους του Προγράμματος, ενώ η ίδια αποφάσισε για την ένταξη ή μη στο Πρόγραμμα. Τα μέλη της επιτροπής αξιολόγησης της Vamvakou Incubator είναι καταξιωμένοι επαγγελματίες από όλο το φάσμα των ειδικοτήτων και των τομέων με τους οποίους ασχολείται η θερμοκοιτίδα. Ο Γιώργος Κουμεντάκης από τον χώρο του Πολιτισμού, η Έφη Λαζαρίδου από τον χώρο της Αγροδιατροφής, η Σόφη Λάμπρου από τον τομέα της Επιχειρηματικότητας, η Μυρτώ Παπαθάνου από τον τομέα των Επενδύσεων & της Καινοτομίας, αλλά και ο Μανώλης Ψαρρός από τον τομέα του Τουρισμού είναι εκείνοι που αξιολόγησαν της αιτήσεις/ιδέες για τη συμμετοχή τους στον 1ο Κύκλο του Προγράμματος Υποστήριξης και Φιλοξενίας της θερμοκοιτίδας. Τους ευχαριστούμε θερμά για τη βοήθειά τους!

Διαβάστε περισσότερα για τα μέλη της Επιτροπής!

Κριτήρια αξιολόγησης προτάσεων 1oυ κύκλου

Τα κριτήρια αξιολόγησης διακρίνονται στις παρακάτω κατηγορίες:

Επιχειρηματική Πρόταση Αξίας. Το εγχείρημα να έχει μια ξεκάθαρα ορισμένη επιχειρηματική/κοινωνική/περιβαλλοντική πρόκληση και σαφώς ορισμένη λύση – ιδέα απόκρισης στην πρόκληση.

Βιωσιμότητα. Το εγχείρημα να έχει σαφώς ορισμένα την αγορά στόχο, τις παρεχόμενες υπηρεσίες/προϊόντα/λύσεις και τις προβλεπόμενες ροές εσόδων, εξασφαλίζοντας την οικονομική του βιωσιμότητα.

Επιχειρηματική Ομάδα. Η ομάδα ή το άτομο που θα ενταχθεί στο Πρόγραμμα να έχει πρότερη εμπειρία, σχετικές γνώσεις και ικανότητες στον κλάδο δραστηριότητας και ισχυρό όραμα για την υλοποίηση της ιδέας του.

Αναπτυξιακή προοπτική. Η επιχειρηματική ιδέα να συμβάλλει στην κάλυψη των αναγκών του τοπικού πληθυσμού ή/και να ανταποκρίνεται σε προβλήματα, προκλήσεις και ευκαιρίες της ευρύτερης περιοχής. Στην περίπτωση των επιχειρήσεων με έδρα τη Βαμβακού θα συνεκτιμηθεί η συνεισφορά της πρότασης στην Αναβίωση.

Αποτύπωμα & Οικοσύστημα. Δημιουργία θέσεων εργασίας, παροχή δίκαιων εργασιακών σχέσεων, δημιουργία αλληλοσυμπληρούμενων σχέσεων με υπάρχουσες δομές της Βαμβακούς, της περιοχής και της Περιφέρειας, ένταξη στο οικοσύστημα.

Στα παραπάνω κριτήρια αξιολόγησης, έρχεται να προστεθεί και η διαδικασία της συνέντευξης, παρουσίασης και υποστήριξης της επιχειρηματικής πρότασης από τον υποψήφιο.

Με την υποστήριξη

Η θερμοκοιτίδα επιχειρήσεων εντάσσεται στο ΕΣΠΑ – Πρόγραμμα Πελοπόννησος 2021-2027 με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Vamvakou Incubator υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Αναβίωσης Βαμβακούς.