Timeline
1 Αυγ. 2018
close

Ίδρυση του οργανισμού Vamvakou Revival

O οργανισμός Vamvakou Revival, συστάθηκε από μία ομάδα νέων με καταγωγή και ισχυρούς δεσμούς με το χωριό, έχοντας την ηθική και οικονομική υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Το μεγάλο αυτό ταξίδι, όμως, είχε ξεκινήσει νωρίτερα, καθώς οι πρώτες επαφές με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) είχαν ξεκινήσει από το 2017, ενώ τα όνειρα και οι πρώτες προσπάθειες των νέων του χωριού να το δουν να ζωντανεύει είχαν ξεκινήσει από το 2013.
12 Δεκ. 2018
close

Ανακοίνωση πρωτοβουλίας από ΙΣΝ

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) ανακοίνωσε επίσημα την έναρξη της πρωτοβουλίας Αναβίωσης της Βαμβακούς. Είχε προηγηθεί μια συνάντηση με τους μόνιμους και περιστασιακούς κατοίκους στο καφενείο του χωριού. Οι Βαμβακίτες ενημερώθηκαν για το τι θα συνέβαινε στο χωριό το επόμενο διάστημα και ανακοινώθηκε η έναρξη της πρωτοβουλίας που ξεκίνησε στη Βαμβακού από την ομάδα Vamvakou Revival με την υποστήριξη του Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).
13 Μαρ. 2019
close

Κάτι αρχίζει να αλλάζει…

Η ομάδα Vamvakou Revival εγκαθίσταται στο γραφείο της στο χωριό, που στεγάζεται στο Κοινοτικό Γραφείο Βαμβακούς. Ενώ, παράλληλα ξεκινούν και οι ανακαινίσεις των πρώτων κτηρίων του σχολείου και του μετέπειτα εστιατορίου-καφέ Βουρέικο.
19 Μαι. 2019
close

1η Δράση Εθελοντικού Καθαρισμού

H Vamvakou Revival σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νέα Ζωή και την Τοπική Κοινότητα Βαμβακούς διοργάνωσαν μία δράση εθελοντικού καθαρισμού, που έγινε θεσμός. Φυτέψαμε λουλούδια, καθαρίσαμε δρόμους, βρύσες, σοκάκια και καταλήξαμε στην πλατεία, όπου δειπνήσαμε όλοι μαζί. Ευχαριστούμε πολύ όλους τους εθελοντές!
31 Μαι. 2019
close

Η Vamvakou Revival αποκτά οπτική ταυτότητα

To εγχείρημα Αναβίωσης της Βαμβακούς αποκτά τη δική του οπτική ταυτότητα και η Vamvakou Revival το δικό της λογότυπο. Ένα χέρι που κρατάει ένα λουλούδι βαμβακιού. Το χέρι συμβολίζει την ενότητα και το λουλούδι βαμβακιού το χωριό το ίδιο, παραπέμποντας στη ρίζα του ονόματος του που φαίνεται να είναι το βαμβάκι.  
1 Ιουλ. 2019
close

Έναρξη λειτουργίας σχολείου

To σχολείο της Βαμβακούς άνοιξε "αλλιώς" μετά από 11 χρόνια. 90 μαθητές από τη Λακωνία επισκέπτονταν επί 3 εβδομάδες (1-19/07) τη Βαμβακού και συμμετείχαν στο πρόγραμμα προώθησης της αθλητικής παιδείας, Αθλητικά Μονοπάτια. Η Vamvakou Revival και η ΑΜΚΕ Αναγέννηση & Πρόοδος, ένωσαν τις δυνάμεις τους και με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και υλοποίησαν το πρόγραμμα για πρώτη φορά στο χωριό της Βαμβακούς.
1 Ιουλ. 2019
close

Νέo γήπεδο μπάσκετ στο προαύλιο του σχολείου

Ένα σχολικό γήπεδο μπάσκετ, αλλά και αθλητικός εξοπλισμός τοποθετήθηκε στο σχολείο της Βαμβακούς από τη Vamvakou Revival, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Αναβίωσης του χωριού με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).
1 Ιουλ. 2019
close

Τα Μονοπάτια της Βαμβακούς ανοιχτά στο κοινό!

Δύο πεζοπορικές διαδρομές που συνθέτουν ένα δίκτυο μονοπατιών 20,5km και τρεις ποδηλατικές διαδρομές που συνθέτουν ένα δίκτυο 25,5 km, διασχίζοντας τη Δυτική πλευρά του Πάρνωνα, περιμετρικά του χωριού της Βαμβακούς κατασκευάστηκαν και σηματοδοτήθηκαν σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές από τη Vamvakou Revival, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Αναβίωσης του χωριού με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).
1 Ιουλ. 2019
close

Νέα παιδική χαρά κάτω από την πλατεία

Ο χώρος κάτω από την πλατεία της Βαμβακούς διαμορφώθηκε κατάλληλα και δημιουργήθηκε μία σύγχρονη παιδική χαρά για μικρά παιδιά, ενώ προστέθηκαν ένα ξύλινο ποδοσφαιράκι, ένα υπαίθριο σκάκι και όργανα γυμναστικής για μεγαλύτερα παιδιά από τη Vamvakou Revival στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Αναβίωσης του χωριού με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Ο χώρος ανήκει στον Δήμο Σπάρτης.
11 Ιουλ. 2019
close

Έναρξη λειτουργίας εστιατορίου-καφέ Βουρέικο

Μέσα σε μερικούς μόνο μήνες ένα παλαιό και ερειπωμένο κτήριο στην καρδιά της Βαμβακούς, την πλατεία, απέκτησε άλλη μορφή. Πολλοί θεωρούσαν ότι απλά το κτήριο θα γκρεμιζόταν, όμως αναπαλαιώθηκε και πλέον αποτελεί ένα στολίδι. Το ισόγειό του μετατράπηκε σε εστιατόριο, λειτουργία που είχε και στο παρελθόν, ενώ ο όροφος και η βεράντα σε καφέ. Και το όνομα αυτού Βουρέικο! Γιατί; Το συγκεκριμένο ακίνητο αποτελεί κληροδότημα του Π. Βούρα και των κληρονόμων αυτού προς την Τοπική Κοινότητα Βαμβακούς. Οι ντόπιοι το αποκαλούσαν Βουρέικο κι εμείς κρατήσαμε το τοπωνύμιο αυτό.
13 Ιουλ. 2019
close

Οι ΔΙΑΛΟΓΟΙ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στη Βαμβακού

Τι αξία έχουν οι ρίζες μας; Πόσο εύκολα επιστρέφουμε σε αυτές; Το Σάββατο 13 Ιουλίου, με αφορμή το “Vamvakou Revival Project” οι ΔΙΑΛΟΓΟΙ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) ταξίδεψαν στη Βαμβακού και άνοιξαν το θέμα της αναβίωσης τόπων με όχημα την τεχνολογία, την καινοτομία, την εξωστρέφεια αλλά και τον σεβασμό στον εκάστοτε τόπο και τις παραδόσεις του. Μία μέρα γιορτής με πολλές παράλληλες δραστηριότητες για όλους που σηματοδότησε την έναρξη μιας νέας εποχής για το χωριό της Βαμβακούς και την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης υλοποίησης του εγχειρήματος Αναβίωσης του χωριού.
13 Ιουλ. 2019
close

1ος αγώνας βουνού Vamvakou Mountain Run

Ο αγώνας βουνού Vamvakou Mountain Run υλοποιήθηκε για πρώτη χρονιά στην ορεινή περιοχή του Πάρνωνα με σημείο εκκίνησης και τερματισμού το χωριό της Βαμβακούς. Η αθλητική εκδήλωση εντάχθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Vamvakou Revival - Η Αναβίωση της Βαμβακούς» που υλοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). 500 δρομείς έδωσαν το παρόν στο χωριό της Βαμβακούς. Τη διοργανωτική επίβλεψη του αγώνα ανέλαβε η ΑMKE «Αναγέννηση & Πρόοδος» και το Τμήμα Αθλητικής Αριστείας (Sports Excellence) της Α’ Ορθοπεδικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η διοργάνωση VMR, περιλάμβανε δύο διαδρομές των 28 χιλιομέτρων και 7 χιλιομέτρων, αντίστοιχα. Οι...
13 Ιουλ. 2019
close

Ο θερινός κινηματογράφος αναβίωσε

Η 7η Τέχνη ήρθε στην Ελλάδα μαζί με τον υπόλοιπο ευρωπαϊκό κόσμο το 1896. Το καλοκαίρι του 1900 άρχισαν οι πρώτες συστηματικές προβολές στα καφενεία της πλατείας Συντάγματος. Τρεις δεκαετίες αργότερα, το 1930, στον περιβάλλοντα χώρο του σχολείου της Βαμβακούς έκανε την εμφάνισή του το θερινό σινεμά. Σήμερα, η ομάδα Vamvakou Revival αναβιώνει τον υπαίθριο κινητό κινηματογράφο σε νέες και σύγχρονες βάσεις, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Αναβίωσης της Βαμβακούς με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) Με το ντοκιμαντέρ της Μαριάννας Οικονόμου, "Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες", έκανε πρεμιέρα, στις 13 Ιουλίου, το Θερινό Σινεμά στο σχολείο της...
19 Οκτ. 2019
close

Το V.Lab (Vamvakou Technology Lab fully powered by SNF) είναι εδώ!

Το V.Lab (Vamvakou Technology Lab fully powered by SNF) είναι πλέον γεγονός: Ένα υπερσύγχρονο κέντρο STEAM στο ορεινό χωριό της Βαμβακούς, που λειτουργεί από την Vamvakou Revival, και σχεδιάστηκε με την πρωτοβουλία και αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ)! Από το Σάββατο 19 Οκτωβρίου, στη Βαμβακού Λακωνίας, λειτουργεί ένα σύγχρονο και καινοτόμο τεχνολογικό κέντρο, πλήρως εξοπλισμένο με τελευταίας τεχνολογίας 3D εκτυπωτές, διαδραστικούς πίνακες, συστήματα τηλεδιασκέψεων, iPads, laptops/desktops, πλακέτες προγραμματισμού Arduino και Lego EV3 robots. Το V.Lab λειτούργησε αρχικά πιλοτικά προσφέροντας μια σειρά δωρεάν δοκιμαστικών μαθημάτων, ως γνωριμία με τα αντικείμενα της ρομποτικής, των μαθηματικών με τη χρήση Η/Υ, της...
10 Οκτ. 2019
close

V.Lab Open Day

Το V.Lab άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό και υποδέχθηκε μικρούς και μεγάλους εν δυνάμει επιστήμονες σε μία μέρα αφιερωμένη στην τεχνολογία και την καινοτομία. Εκεί, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τους προσφερόμενους κύκλους μαθημάτων και το περιεχόμενό τους, να επιλέξουν ποιος είναι αυτός που τους ταιριάζει, να μιλήσουν με καθηγητές για τα ενδιαφέροντα και τις δεξιότητές τους. Μαζί μας ήταν για πρώτη φορά το CTY (Center for Talented Youth) Greece του Anatolia College, ένα κέντρο για χαρισματικά και ταλαντούχα παιδιά που ιδρύθηκε με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).
27 Ιαν. 2020
close

Όρος ensemble, πρόγραμμα φιλοξενίας μουσικών στη Βαμβακού

Μία νέα «κυψέλη» πολιτισμού και τέχνης γεννήθηκε στη Βαμβακού σε καλλιτεχνική επιμέλεια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Μία ομάδα νέων μουσικών που ζουν και δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, δημιούργησαν το μουσικό σχήμα «Όρος ensemble» και ζουν ένα διάστημα στο χωριό της Βαμβακούς σε ένα πρόγραμμα φιλοξενίας που υλοποιείται από τη Vamvakou Revival στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Αναβίωσης του χωριού. Ένα όμορφο και συναρπαστικό καλλιτεχνικό ταξίδι…
12 Ιαν. 2020
close

Έναρξη εργασιών για τον αγροδιατροφικό τομέα

H διαδικασία διερεύνησης των προοπτικών ανάπτυξης και ενίσχυσης του αγροδιατροφικού τομέα στον Πάρνωνα ξεκίνησε με νέες συνεργασίες και την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Την Κυριακή 12/01, η Vamvakou Revival σε συνεργασία με το πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» διοργάνωσαν τον πρώτο κύκλο συναντήσεων με τοπικούς παραγωγούς Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών και κτηνοτρόφους της περιοχής. Το πρόγραμμα περιέλαβε επιτόπιες επισκέψεις, αλλά και δημιουργικές συζητήσεις στο σχολείο της Βαμβακούς. Στο χωριό βρέθηκαν και συνομίλησαν με τους τοπικούς παραγωγούς και κτηνοτρόφους μέλη του προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά», καθηγητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά και ερευνητές του...
17 Μαι. 2020
close

Ετήσια δράση εθελοντικού καθαρισμού στη Βαμβακού

Η Vamvakou Revival, σε συνεργασία με όλους τους φορείς του τόπου μας, την Τοπική Κοινότητα Βαμβακούς, τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Νέα Ζωή» και τον Σύνδεσμο Απανταχού Βαμβακιτών εν Αθήναις, σας καλεί να βρεθούμε την Κυριακή 17/05 και την Κυριακή 24/05 με σκοπό να καθαρίσουμε κοινοτικούς δρόμους, καλντερίμια, βρύσες, περιβόλους εκκλησιών, την πλατεία μας, την Κάτω Βρύση, τον Σταθμό Συγκινήσεως, αλλά και ο καθένας τον δικό του περίβολο!
18 Ιουλ. 2020
close

Ψηφιακό φεστιβάλ ταινιών από τη Βαμβακού

Η Vamvakou Revival σε συνεργασία με την ARTWORKS και με τη συμβολή του συνιδρυτή του Syros Film Festival, Jacob Moe, υλοποίησε για πρώτη φορά ένα διαδικτυακό φεστιβάλ ταινιών με θέμα «Η ζωή στην ύπαιθρο: Φύση & Φιλοξενία», στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Αναβίωσης της Βαμβακούς με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Ένα στοχευμένο διαδικτυακό φεστιβάλ 5 ημερών με ταινίες διαθέσιμες για ένα 24ωρο streaming στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο. Κινηματογραφιστές που έχουν βραβευτεί από την ARTWORKS, στο πλαίσιο του Προγράμματος Υποστήριξης Καλλιτεχνών Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, έδωσαν με τα έργα τους το παρόν και μοιράστηκαν με το κοινό ταινίες...