fbpx

Vamvakou Mountain Run – 11 Iουνίου 2023

Ένας μοναδικός αγώνας ορεινού τρεξίματος έλαβε χώρα την Κυριακή 11 Ιουνίου, στις πλαγιές του Λακωνικού Πάρνωνα με σημείο εκκίνησης και τερματισμού το χωριό της Βαμβακούς Λακωνίας. Διασχίσαμε μαζί φαράγγια, δασικούς δρόμους, πεζοπορικά μονοπάτια, ξεκινώντας από τα 950μ. υψόμετρο και φτάνοντας ως τα 1900μ. σε ένα ειδυλλιακό ορεινό τοπίο με εναλλαγές στη διαδρομή μας. Μαζί ξεπεράσαμε τα όρια, αγναντέψαμε το τοπίο, τρέξαμε, γελάσαμε, αγκαλιαστήκαμε και ανανεώσαμε το ραντεβού μας για την επόμενη χρονιά. Η αθλητική διοργάνωση υλοποιήθηκε για τρίτη χρονιά από τη Vamvakou Revival στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Αναβίωσης του χωριού που υλοποιείται με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

388 δρομείς συγκεντρώθηκαν στο χωριό για να συμμετέχουν στη φετινή διοργάνωση από την Αθήνα, τη Σπάρτη και τη Λακωνία, την Καλαμάτα και τη Μεσσηνία, την Τρίπολη, την Κόρινθο και τον Πύργο Ηλείας. Οι δρομείς κινήθηκαν στα Μονοπάτια της Βαμβακούς και τερμάτισαν στην πλατεία του χωριού μέσα από δύο απαιτητικές διαδρομές α) των 28 χιλιομέτρων και β) των 7 χιλιομέτρων. Ο αγώνας δεν έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα, αλλά θέτει ως στόχο την επιβράβευση της συμμετοχής, την γνωριμία με το ορεινό τρέξιμο και την ενίσχυση της αθλητικής κουλτούρας. Ωστόσο, υπήρχε επίσημη χρονομέτρηση (δείτε τα αποτελέσματα παρακάτω).

Και φέτος, οι επισκέπτες του χωριού έτρεξαν για καλό σκοπό, καθώς υπήρχε συμβολικό αντίτιμο της τάξεως των 5 ευρώ και το συνολικό ποσό που συγκεντρώθηκε από τις εγγραφές στον αγώνα θα διατεθεί για την κάλυψη των εξόδων ταξιδιού της ομάδας ρομποτικής «Northside» του 3ου ΓΕΛ Σπάρτης που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον διεθνή διαγωνισμό «FIRST® LEGO® League Asia Pacific Open Championship» που θα διεξαχθεί στην Αυστραλία.

Ευχαριστούμε πολύ για την υποστήριξη και τις χορηγίες τους την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας και ιδιαίτερα τον Περιφερειάρχη, Παναγιώτη Νίκα, και τον αντιπεριφερειάρχη, Θεόδωρο Βερούτη και τις τοπικές επιχειρήσεις, Euronics Φουντάς Ιωάννης, Laconia Travel, Luxury Transfer, Ministry Music Hall, NRG Energy sports, Viral, Οπωροπωλείο – Παντοπωλέιο Αδαμάκος, Γραφικές Τέχνες Μηνακάκης, κάβα Crescendo Θεοδωρόπουλος, Super Market Θεοδωρόπουλος, Μουσικός οίκος Σπύρος Καππάκος, Λέσχη Σπάρτης «Σύμμετρον», Οινογνωσία, Πανταζόπουλος-Τσούβαλης, πρατήριο καυσίμωνΧριστάκος – Γαλάτας.

Ευχαριστούμε θερμά για τη συνεργασία τους στην υλοποίηση της διοργάνωσης την Αστυνομική Διεύθυνση Λακωνίας και την Τροχαία Σπάρτης, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Δασαρχείο Σπάρτης, τον Δήμο Σπάρτης, αλλά και τις εθελοντικές ομάδες που είχαμε στο πλευρό μας όπως τον Ερυθρό Σταυρό Σπάρτης, τον Ετοιμοκλή, την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, τον ΕΟΣ Σπάρτης, τον ΑΠΣ Καλλισθένης, του Σπαρτιάτες Δρομείς, τον Αθλητικό Μοτοσυκλετιστικό Όμιλο Σπάρτης, το Spartan Cross Gym, αλλά και όλους τους εθελοντές έναν-έναν προσωπικά που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι για την εξυπηρέτηση των δρομέων.

Τέλος, ευχαριστούμε πολύ για τη συνεργασία το Τμήμα Αθλητικής Αριστείας – Sports Excellence της Α’ Ορθοπαιδικής Χειρουργικής Κλινικής του ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Άθληση & Υγεία» της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ για τη διεξαγωγή ερευνητικής μελέτης για την επίδραση ενός αγώνα ορεινού τρεξίματος 28 χιλιομέτρων στη σύσταση σώματος, σε μεταβλητές απόδοσης, στη γνωσιακή λειτουργία και στην καρδιακή μεταβλητότητα σε αθλητές που συμμετείχαν στον Vamvakou Mountain Run 2023.

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το 2024! Μέχρι τότε, μην αμελείτε να παίρνετε τα βουνά.

Διοργάνωση: Vamvakou Revival

Διοργανωτική επίβλεψη: Ιωάννης Δημόπουλος

Με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ)

Αποτελέσματα αγώνων

Διαδρομή 28km δείτε τα τελικά αποτελέσματα εδώ

Διαδρομή 7km δείτε τα τελικά αποτελέσματα εδώ

Φωτογραφικό υλικό αγώνα

Το φωτογραφικό υλικό του αγώνα Vamvakou Mountain Run 2023 είναι διαθέσιμο εδώ και μπορείτε να κάνετε download στις φωτογραφίες σας!

Photo credits: Fototrexoume