fbpx

Vamvakou Mountain Run 2023

Κυριακή 11 Ιουνίου 2023, Βαμβακού Λακωνίας

Ένας μοναδικός αγώνας ορεινού τρεξίματος θα λάβει χώρα την Κυριακή 11 Ιουνίου, στις πλαγιές του Λακωνικού Πάρνωνα με σημείο εκκίνησης και τερματισμού το χωριό της Βαμβακούς Λακωνίας. Ελάτε να διασχίσουμε μαζί φαράγγια, δασικούς δρόμους, πεζοπορικά μονοπάτια, ξεκινώντας από τα 950μ. υψόμετρο και φτάνοντας ως τα 1600μ. σε ένα ειδυλλιακό ορεινό τοπίο με εναλλαγές στη διαδρομή μας! Η αθλητική διοργάνωση υλοποιείται για τρίτη φορά από τη Vamvakou Revival στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Αναβίωσης του χωριού που υλοποιείται με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Το περασμένο καλοκαίρι, πάνω από 280 δρομείς κυρίως από την Αθήνα, την Σπάρτη, την Καλαμάτα και την Τρίπολη έδωσαν το δικό τους δρομικό ραντεβού στο χωριό, οπότε ανανεώνουμε και φέτος το ραντεβού μας με όλους τους δρομείς. Οι αθλητές θα κινηθούν στα Μονοπάτια της Βαμβακούς και θα τερματίσουν εντός του χωριού μέσα από δύο απαιτητικές διαδρομές α) των 28 χιλιομέτρων και β) των 7 χιλιομέτρων.

Ο Vamvakou Mountain Run δεν έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα, ωστόσο θα υπάρξει επίσημη ηλεκτρονική χρονομέτρηση, ώστε όλοι οι δρομείς να γνωρίζουν τις επιδόσεις τους. Σκοπός της διοργάνωσης είναι η ανάδειξη του φυσικού πλούτου της ευρύτερης περιοχής και η ενθάρρυνση της συμμετοχής σε δραστηριότητες και δρώμενα μέσα στη φύση, με τους επισκέπτες να έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα καταπράσινα μονοπάτια του Πάρνωνα και να ζήσουν την εμπειρία της Βαμβακούς.

Κάθε χρόνο, τρέχουμε για καλό σκοπό! Την περασμένη χρονιά τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν διατέθηκαν για έργα πολιτικής προστασίας στο βουνό του Πάρνωνα, στην ευρύτερη περιοχή της Βαμβακούς, ενώ φέτος, σας καλούμε να τρέξουμε για να φτάσουν οι νέοι του τόπου μας πιο ψηλά και να πετάξουν ως την Αυστραλία. Η ομάδα ρομποτικής «Northside» του 3ου ΓΕΛ Σπάρτης θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον διεθνή διαγωνισμό «FIRST® LEGO® League Asia Pacific Open Championship» που θα διεξαχθεί στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας, 30/06 έως 02/07/2023. Η Vamvakou Revival θα καλύψει, μέσα από τις συμμετοχές του αγώνα, μέρος του κόστους για την πραγματοποίηση του ταξιδιού της ομάδας.

Ελάτε και φέτος να πάρουμε τα βουνά μαζί και να πάμε πιο ψηλά!

Vamvakou Mountain Run, 11/06/2023

Συμβολική συμμετοχή: 5 ευρώ

Διοργάνωση: Vamvakou Revival

Διοργανωτική επίβλεψη: Ιωάννης Δημόπουλος

Αποκλειστική δωρεά:  Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ)

Οι αιτήσεις συμμετοχής άνοιξαν!  Δείτε όσα ζήσαμε στο Vamvakou Mountain Run 2022!

Αγώνας 28χλμ – Υ+1400μ.

Ο αγώνας  θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 11 Ιουνίου 2023, με ώρα εκκίνησης: 9:30, στην είσοδο του χωριού, «Σταθμός Συγκινήσεως»

Δικαίωμα Συμμετοχής: Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, δηλαδή έχουν γεννηθεί πριν από την 11/06/2005. Οι συμμετέχοντες πρέπει να διαθέτουν καλή φυσική κατάσταση και να έχουν κάνει ηλεκτρονική εγγραφή.

Δείτε όλες τις λεπτομέρειες για τον αγώνα των 28 χλμ. και κάντε την εγγραφή σας εδώ!

Αγώνας 7χλμ - Υ+350μ.

Ο αγώνας  θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 11 Ιουνίου 2023, με ώρα εκκίνησης: 10:00, στην είσοδο του χωριού, «Σταθμός Συγκινήσεως»

Δικαίωμα Συμμετοχής: Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσοι έχουν συμπληρώσει το 180 έτος της ηλικίας τους, δηλαδή έχουν γεννηθεί πριν από την 11/06/2005. Οι συμμετέχοντες πρέπει να διαθέτουν καλή φυσική κατάσταση και να έχουν κάνει ηλεκτρονική εγγραφή.

Δείτε όλες τις λεπτομέρειες για τον αγώνα των 7 χλμ. και κάντε την εγγραφή σας εδώ!

Ερευνητική μελέτη στο πλαίσιο του Vamvakou Mountain Run

Ποια η επίδραση ενός αγώνα ορεινού τρεξίματος 28 χιλιομέτρων στη σύσταση σώματος, σε μεταβλητές απόδοσης, στη γνωσιακή λειτουργία και στην καρδιακή μεταβλητότητα; Η Vamvakou Revival ανακοινώνει τη συνεργασία της με το Τμήμα Αθλητικής Αριστείας – Sports Excellence της Α’ Ορθοπαιδικής Χειρουργικής Κλινικής του ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Άθληση & Υγεία» της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ για τη διεξαγωγή ερευνητικής μελέτης σε αθλητές που θα συμμετέχουν στον Vamvakou Mountain Run 2023, στη διαδρομή των 28 χιλιομέτρων.

Οι εγγραφές στη μελέτη θα παραμείνουν ανοιχτές 22/05/2023 – 30/05/2023.

Οι συμμετέχοντες αθλητές θα αξιολογηθούν δύο φορές, μία πριν και μία μετά τη συμμετοχή τους στον αγώνα. Περισσότερα για τη μελέτη δείτε εδώ.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν αθλητές ηλικίας 18 ετών και άνω και ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων είναι 30 άτομα και θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας. Σε περίπτωση που δεν συμπληρωθεί ο ελάχιστος αριθμός των 15 αθλητών, οι μετρήσεις δεν θα πραγματοποιηθούν.

Για τη συμμετοχή τους οι αθλητές, καλούνται να δηλώσουν ηλεκτρονικά το ενδιαφέρον τους στην ηλεκτρονική φόρμα του Sports Excellence.

Η μελέτη πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη του Τμήματος Αθλητικής Αριστείας – Sports Excellence, της Α’ Ορθοπαιδικής Χειρουργικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ΕΚΠΑ, σε συνεργασία με τη Vamakou Revival, με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Πώς να φτάσετε στην Βαμβακού

Με προσωπικό όχημα, δείτε τη διαδρομή εδώ!

Η διοργάνωση θα παρέχει στους δρομείς δωρεάν μετακίνηση με λεωφορεία από Αθήνα και Καλαμάτα με ενδιάμεσες στάσεις, Κόρινθο, Τρίπολη, Σπάρτη. Τα δρομολόγια θα ανακοινωθούν σύντομα.

Δηλώστε το ενδιαφέρον σας για μετακίνηση στη φόρμα εγγραφής του αγώνα.

Τεχνικές οδηγίες

H παραλαβή του αγωνιστικού πακέτου θα γίνεται μόνο στη γραμματεία της Διοργάνωσης η οποία θα λειτουργεί στον Σταθμό Συγκινήσεως:

– Σάββατο 10 Ιουνίου από τις 17:00 έως τις 20:00

– Κυριακή 11 Ιουνίου από τις 7:30 έως τις 9:00

Για την ταχύτερη εξυπηρέτησή σας, παρακαλούμε να προσκομίσετε το email με τον αριθμό BIB σας, είτε σε έντυπη είτε σε ηλεκτρονική μορφή.

Την Κυριακή 11/06, στις 09:00, στο σημείο της Εκκίνησης, θα πραγματοποιηθεί τεχνική ενημέρωση των δύο αγώνων Vamvakou Mountain Run.

Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι παρόντες στον χώρο της εκκίνησης τουλάχιστον μισή ώρα νωρίτερα από την προγραμματισμένη ώρα εκκίνησης.

Εάν επιθυμείτε να παραδώσετε τα προσωπικά σας αντικείμενα, πριν από την εκκίνηση, θα υπάρχει διαμορφωμένος χώρος της διοργάνωσης VAMVAKOU MOUNTAIN RUN, κοντά στο χώρο της αφετηρίας. Η συγκεκριμένη τσάντα θα πρέπει να παραδοθεί το αργότερο έως τις 9:00 και θα σας επιστραφεί, κατά τον τερματισμό σας, από εκπροσώπους της διοργάνωσης, με την επίδειξη του αγωνιστικού σας αριθμού συμμετοχής.

Σταθμοί υποστήριξης

ΑΓΩΝΑΣ 28χλμ.

Κατά μήκος της μεγάλης διαδρομής του Αγώνα θα λειτουργήσουν 5 σταθμοί υποστήριξης των συμμετεχόντων. Εκεί, ανάλογα με το σημείο της διαδρομής, θα παρέχονται στους συμμετέχοντες νερό, ισοτονικό, τζελ, ξηροί καρποί, φρούτα και αλάτι.

ΑΓΩΝΑΣ 7χλμ.

Κατά μήκος της διαδρομής του μικρού Αγώνα θα λειτουργεί ένας σταθμός υποστήριξης των συμμετεχόντων, όπου θα παρέχονται νερό, ισοτονικό, φρούτα, ξηροί καρποί.

Επιπλέον, θα διατίθεται νερό στους δρομείς στην Εκκίνηση και στον Τερματισμό. Στον τερματισμό θα υπάρχει catering με ελαφρύ γεύμα για τους δρομείς που θα τερματίζουν.

Χρονικό όριο ολοκλήρωσης του αγώνα

Στη Μεγάλη διαδρομή υπάρχει ένα χρονικό όριο αποκλεισμού στο 21ο χιλιόμετρο στο καταφύγιο του ΕΟΣ Σπάρτης. Όποιος αθλητής φτάσει εκεί, 5:30 ώρες μετά την εκκίνηση, θεωρείται εκτός αγώνα και με υπόδειξη του αρμόδιου κριτή, θα μεταφερθεί με όχημα της διοργάνωσης στο χώρο τερματισμού. Αν αποφασίσει να συνεχίσει, πρέπει να γνωρίζει πολύ καλά το βουνό, κινείται με δική του ευθύνη και με ελλιπή πλέον σηματοδότηση, αφού η σκούπα του αγώνα θα μαζεύει την επιπλέον σήμανση. Οι αθλητές, οι οποίοι για οποιοδήποτε λόγο εγκαταλείπουν τον αγώνα, είναι υποχρεωμένοι να ενημερώσουν τον κριτή στον πλησιέστερο σταθμό ελέγχου.

Ο αγώνας των 28χλμ. έχει όριο τερματισμού 7 ώρες και κλείνει στις 16:30. Όσοι αθλητές τερματίσουν μετά από αυτήν την ώρα θεωρείται ότι δεν ολοκλήρωσαν τον αγώνα.

Η μικρότερη διαδρομή (7χλμ.) έχει όριο τερματισμού 3 ώρες και κλείνει στις 13:00. Όσοι αθλητές τερματίσουν μετά από αυτήν την ώρα θεωρείται ότι δεν ολοκλήρωσαν τον αγώνα.

Αριθμός Συμμετοχής / Runner’s Bib

Ο αριθμός συμμετοχής του κάθε αθλητή πρέπει να είναι πάντα ορατός, κατά τη διάρκεια της διαδρομής και στον τερματισμό.

Ιατρικές υπηρεσίες

Στον αγώνα θα υπάρχει πλήρης ιατρική υποστήριξη από την First Aid Ambulance για την παροχή Α΄Βοηθειών. Σε κάθε περίπτωση, όλοι οι αγωνιζόμενοι συμμετέχουν με δική τους ευθύνη, σύμφωνα με τους Όρους Συμμετοχής. Συστήνεται δε στους συμμετέχοντες να προβούν σε ιατρικές εξετάσεις, πριν τον αγώνα για έλεγχο της καλής φυσικής τους κατάστασης.

Άλλες Χρήσιμες Πληροφορίες

– Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας.

– Επιδείξτε αθλητικό πνεύμα ανά πάσα στιγμή.

– Σεβαστείτε και ακολουθήστε τις υποδείξεις των διοργανωτών.

– Μην ξεχάσετε να κάνετε προθέρμανση πριν ξεκινήσετε τον αγώνα σας.

– Καταναλώστε το τελευταίο γεύμα δυο ώρες πριν από τον αγώνα.

– Να είστε καλά ενυδατωμένοι πριν και κατά τη διάρκεια του αγώνα.

– Φτάσετε εγκαίρως στην Γραμμή Εκκίνησης.

– Ακολουθήστε τον δικό σας ρυθμό και μην παρασυρθείτε από τον ρυθμό των άλλων αθλητών.

– Μην πετάτε μπουκαλάκια ή άλλα απορρίμματα στην εκκίνηση, στη διαδρομή και τον τερματισμό.

– Κάθε αθλητής, ο οποίος προσεγγίζεται από κάποιον γρηγορότερο αθλητή, είναι υποχρεωμένος, εφόσον του ζητηθεί, να κινηθεί στην άκρη, ώστε η προσπέραση του να γίνει γρήγορα και με ασφάλεια.

– Απαγορεύεται η συνοδεία αθλητών σε μέρος της διαδρομής από φίλους, συγγενείς και κατοικίδια ζώα.

– Απαγορεύεται οποιαδήποτε εξωτερική βοήθεια, ή τεχνητή υποβοήθηση αθλητών μεταξύ τους, καθώς και η χρήση οποιουδήποτε μηχανοκίνητου βοηθητικού μέσου. Επιτρέπεται η χρήση μπατόν, χάρτη, πυξίδας.

– Η οργάνωση δεν υποχρεώνει τους αθλητές να μεταφέρουν συγκεκριμένο εξοπλισμό. Συστήνονται, όμως, για τη μεγαλύτερη από τις  διαδρομές και ειδικότερα για τους αρχάριους, τα εξής: Μικρό σακίδιο με ασκό νερού, αντιανεμικό, στερεά τροφή, ελαστικός επίδεσμος, σφυρίχτρα, κινητό τηλέφωνο.

– Δεν επιτρέπεται η χρήση ακουστικών κατά την διάρκεια του αγώνα.

Μέτρα ασφαλείας

Η ασφάλεια των δρομέων και θεατών αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα της διοργάνωσης. Κάθε χρόνο, βρισκόμαστε σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, τη Διεύθυνση Τροχαίας, την Πυροσβεστική και τον Ερυθρό Σταυρό Σπάρτης, τον Ετοιμοκλή & την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, για να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια όλων των εκδηλώσεών μας.

Η οργάνωση επιτηρεί τις διαδρομές, όσο αυτό είναι δυνατό, για την αποφυγή οποιουδήποτε απρόοπτου και παρέχει ιατρική βοήθεια σε αθλητές που θα βρεθούν σε ανάγκη.

Ο διοργανωτής μπορεί να τροποποιήσει τις διαδρομές αν για οποιονδήποτε λόγο υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια των αθλητών. Επίσης μπορεί να καθυστερήσει την έναρξη ή και να ματαιώσει ή αναβάλει τον αγώνα λόγω κακοκαιρίας ή άλλης ανωτέρας βίας.

Ευχαριστούμε για τη συνδρομή και τη συνεργασία τον Δήμο Σπάρτης, το Δασαρχείο Σπάρτης, την Ελληνική Αστυνομία και την Πυροσβεστική Υπηρεσία.