Ψηφιακό πρόγραμμα φιλοξενίας εικαστικών

Ψηφιακό πρόγραμμα φιλοξενίας εικαστικών

Προσαρμοστήκαμε στα νέα δεδομένα των καιρών και της πανδημίας και διοργανώσαμε για πρώτη φορά ένα καινοτόμο ψηφιακό πρόγραμμα φιλοξενίας, e-Residency από τη Βαμβακού. Οκτώ διεθνείς εικαστικοί “φιλοξενήθηκαν”, κατά το διάστημα 22 με 27 Ιουνίου 2020, στον κυβερνοχώρο από τη Βαμβακού… όπου παρακολούθησαν ένα εντατικό πρόγραμμα συναντήσεων, εργαστηρίων και διαλέξεων γύρω από το κέντημα και την ελληνική μυθολογία, χρησιμοποιώντας τις νέες τεχνολογίες.

Το πρόγραμμα φιλοξενίας υλοποιήθηκε για πρώτη φορά από τη Vamvakou Revival, στο πλαίσιο του προγράμματος Αναβίωσης της Βαμβακούς, με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Ο σχεδιασμός και η επιμέλεια της ψηφιακής εκδοχής έγινε από τους εικαστικούς Christoph Ziegler (Γερμανία) και Λουκία Ρίτσαρντς (Ελλάδα).

Οι ασκήσεις, τα νέα έργα, οι παρατηρήσεις των εικαστικών θα εκδοθούν σε έναν ψηφιακό τόμο που θα καταγράφει την πορεία της πρωτοποριακής εικαστικής προσέγγισης στο κεντρικό ερώτημα του προγράμματος: «Η ελληνική μυθολογία εξακολουθεί να δίνει καίριες απαντήσεις σε σύγχρονα προβλήματα; Η ελληνική κεντητική παράδοση μπορεί να μεταφράσει αυτά τα μηνύματα στη γλώσσα των συμβόλων και των μοτίβων και ως άλλη “εσπεράντο” να τα μεταδώσει;» Η Ελένη, η μυθική βασίλισσα της Σπάρτης, αποτελεί ένα ενδιαφέρον πανανθρώπινο αρχέτυπο που μας επιτρέπει να μιλήσουμε –  σε σύγχρονους όρους – για την ισότητα των φύλων, την καταπίεση, την χειραγώγηση, τα «fake news» και τους «αποδιοπομπέους τράγους», καθώς δαιμονοποιήθηκε όσο λίγοι ως υπαίτια ενός αμείλικτου πολέμου. Σε μία εποχή που, δυστυχώς, η βία κατά των γυναικών γράφει πρωτοσέλιδα, νέες ερμηνείες του μύθου αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα.

Βρείτε εδώ τις καθημερινές προκλήσεις που συνάντησε η ομάδα των εικαστικών, πληροφορίες και υλικό από τα ψηφιακά εργαστήρια εδώ!