fbpx

e-Residency για το κέντημα: Το Φόρεμα της Ελένης

Οκτώ διεθνείς εικαστικοί “φιλοξενήθηκαν”, κατά το διάστημα 22 με 27 Ιουνίου 2020, στον κυβερνοχώρο από τη Βαμβακού… όπου παρακολούθησαν ένα εντατικό πρόγραμμα συναντήσεων, εργαστηρίων και διαλέξεων γύρω από το κέντημα και την ελληνική μυθολογία, χρησιμοποιώντας τις νέες τεχνολογίες. Το πρόγραμμα φιλοξενίας υλοποιήθηκε για πρώτη φορά από τη Vamvakou Revival, στο πλαίσιο του προγράμματος Αναβίωσης της Βαμβακούς, με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Ο σχεδιασμός και η επιμέλεια της ψηφιακής εκδοχής έγινε από τους εικαστικούς Christoph Ziegler (Γερμανία) και Λουκία Ρίτσαρντς (Ελλάδα).

«Η ελληνική μυθολογία εξακολουθεί να δίνει καίριες απαντήσεις σε σύγχρονα προβλήματα; Η ελληνική κεντητική παράδοση μπορεί να μεταφράσει αυτά τα μηνύματα στη γλώσσα των συμβόλων και των μοτίβων και ως άλλη “εσπεράντο” να τα μεταδώσει;»

Συμμετείχαν οι: Carla Castiajo. εικαστικός, Πορτογαλία | Anika Gupta, συγγραφέας και Trisha Gupta, εικαστικός (ύφασμα), ΗΠΑ/Ινδία | Αναστασία Χασιώτη, χορογράφος και συγγραφέας, Ελλάδα | Christina Mitrentse, εικαστικός, Ηνωμένο Βασίλειο/Ελλάδα | Amelie Spitz, εικαστικός (κόσμημα), Γερμανία | Hannah Stippl, εικαστικός, Αυστρία | Aγγελική Συμεωνίδου, κεντήστρα και ακτιβίστρια για την αναβίωση των παραδοσιακών τεχνών, Ελλάδα.

Το ύφασμα από την αρχαιότητα έως την εποχή του κορωνοϊού

Ανέκαθεν αποτελούσε ένα μέσο του ανθρώπου για να εκφραστεί. Παρατηρώντας τις εικόνες αναγνωρίζεις τι κάθε φορά θέλει να εκφράσει. Τον πόνο, τη χαρά, την προβολή, τη δημιουργικότητά του. Δεν είναι ένα απλό μέσο χρήσης και καθημερινής εξυπηρέτησης των αναγκών, αποτελεί μέσο αναγνώρισης και προβολής του εαυτού μας στο περιβάλλον, στους φίλους, τους γνωστούς, στην κοινωνία. Αντανακλά κάθε φορά την εποχή που δημιουργήθηκε και την αισθητική της, με προεκτάσεις όχι μόνο ατομικής αλλά και «συλλογικής συνείδησης».

Ένας κόσμος ολόκληρος μπορεί να διαβαστεί πίσω από ένα κομμάτι ύφασμα σε επίπεδο αισθητικής, τεχνολογίας, κοινωνίας, κλπ. Συνάφειες και διαφορές ανθρώπων, εποχών, κοινωνιών, αξιών.

Αγγελική Συμεωνίδου, 22/06/2020