«Δεσποινίς Μαργαρίτα» του Ρομπέρτο Ατάυντε

«Δεσποινίς Μαργαρίτα» του Ρομπέρτο Ατάυντε

Σχολείο

Προσοχή! Η παράσταση της Παρασκευής 06/01 είναι sold out. Υπάρχουν ακόμα διαθέσιμες θέσεις για την παράσταση του Σαββάτου 07/01.

Το κουδούνι του σχολείου της Βαμβακούς θα χτυπήσει ξανά στις αρχές του 2023 και μία «ιδιαίτερη» δασκάλα θα βρεθεί στον φυσικό της χώρο, κάνοντας μαθητές της, όλους εσάς τους θεατές. Αφορμή θα είναι το πολυσυζητημένο  θεατρικό έργο «Δεσποινίς Μαργαρίτα» του Βραζιλιάνου συγγραφέα Ρομπέρτο Ατάυντε. Δύο παραστάσεις, 06 & 07 Ιανουαρίου 2023, στις 18:00, θα λάβουν χώρα στο σχολείο του χωριό, οι οποίες υλοποιούνται από τη Vamvakou Revival, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Αναβίωσης της Βαμβακούς, με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Το έργο διαδραματίζεται σε μία τάξη σχολείου, που εξουσιάζεται από μία δασκάλα, την κυρία Μαργαρίτα, η οποία χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να επιβληθεί στους μαθητές της. Η κυρία Μαργαρίτα νοείται σαν ένα πιόνι του συστήματος που αναπαράγει όλες τις αξίες αυτού, αλλά ταυτόχρονα έτοιμη να επαναστατήσει. Μια γυναίκα που κινείται στα όρια της λογικής και της παράνοιας, στο τέλος καταρρέει συντετριμμένη από τις ίδιες αξίες που πρεσβεύει και τον νοσηρό της εαυτό. Το έργο «Δεσποινίς Μαργαρίτα» είναι ένα μάθημα ζωής και σήμερα, ίσως να μοιάζει αρκετά επίκαιρο δεδομένων των πολιτικών συγκυριών που επικρατούν ανά τον κόσμο.

Πρόκειται για ένα βαθιά πολιτικό έργο που ανέβηκε για πρώτη φορά το 1973 στο Ρίο ντε Τζανέιρο, κατά τη διάρκεια της εξουσίας ενός σκληρού δικτατορικού καθεστώτος στη Βραζιλία και τη Λατινική Αμερική. Το θεατρικό αυτό έργο αρχικά απαγορεύτηκε, ενώ στη συνέχεια λογοκρίθηκε σημαντικά και ανέβηκε ξανά γνωρίζοντας τεράστια επιτυχία πρώτα στο Ρίο ντε Τζανέιρο και μετά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η παράσταση αυτή, παραγωγής της Vamvakou Revival, πρόκειται μέσα στο 2023 να ταξιδέψει από τη Βαμβακού και σε άλλες περιοχές. Παράλληλα, μαθητές Λυκείου, οι οποίοι θα επισκεφθούν το χωριό στο πλαίσιο σχολικών εκδρομών θα μπορούν να την παρακολουθήσουν κατόπιν συνεννόησης.

 

Σχετικές εκδηλώσεις