«Δεσποινίς Μαργαρίτα» του Ρομπέρτο Ατάυντε

«Δεσποινίς Μαργαρίτα» του Ρομπέρτο Ατάυντε

Σχολείο

«Καλησπέρα σας. Όπως ήδη γνωρίζετε είμαι η καινούργια σας δασκάλα. Ονομάζομαι Δεσποινίς Μαργαρίτα. Το γράφω στον πίνακα για να το θυμάστε. Πριν αρχίσουμε, θα ήθελα να γνωριστούμε λιγάκι. Στη συνέχεια θα σας πω δυο λόγια για τη σημασία της εκπαίδευσης. Υπάρχει κανείς εδώ μέσα που να ονομάζεται Μεσσίας; Ιησούς; Όχι; ‘Άγιο Πνεύμα; Κάποιος σε αυτήν την τάξη που να ονομάζεται Άγιο Πνεύμα; Είστε σίγουροι; Ωραία. Η Διεύθυνση μου το είχε πει πως είσθε ένα καλό τμήμα».

Η κυρία Μαργαρίτα θα βρεθεί στον φυσικό της χώρο και θα ζωντανέψει το σχολείο της Βαμβακούς μέσα από το θέατρο.  Το έργο διαδραματίζεται σε μία τάξη σχολείου, που εξουσιάζεται από μία δασκάλα,  την κυρία Μαργαρίτα, η οποία χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να επιβληθεί στους μαθητές της… στους ίδιους τους θεατές.

 

Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά το 1973 στο Ρίο ντε Τζανέιρο, κατά τη διάρκεια  του σκληρού διδακτορικού καθεστώτος. Αρχικά απαγορεύτηκε και στη συνέχεια αφού λογοκρίθηκε,  ξαναπαίχτηκε γνωρίζοντας τεράστια επιτυχία πρώτα στο Ρίο και μετά σε όλο τον κόσμο.

 

Σχετικές εκδηλώσεις