Αστροβραδιές στη Βαμβακού

Η αστροφυσικός Αναστασία-Φιόρη Μεταλληνού θα μας ξεναγήσει στις ομορφιές του σύμπαντος και του έναστρου ουρανού του Πάρνωνα!

Ενδιαφέρουσες και συναρπαστικες αστροβραδιές έρχονται το 2020 στο σχολείο της Βαμβακούς, βραδιές αφιερωμένες στην επιστήμη της αστρονομίας! Η Vamvakou Revival και η καταξιωμένη αστροφυσικός, Αναστασία–Φιόρη Μεταλληνού ενώνουν τις δυνάμεις τους, κάτω από τον μοναδικό -για αστροπαρατήρηση- ουρανό του Πάρνωνα. Πρόκειται για μία νέα συνεργασία που κρύβει όμορφες εκπλήξεις και αστρονομικές στιγμές για τους μικρούς και μεγάλους επισκέπτες της Βαμβακούς! Έξι βραδιές αστρονομίας με ομιλίες, εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και πολλές εκπλήξεις θα αποκαλυφθούν τους επόμενους μήνες.

Η πρώτη αστροβραδιά στη Βαμβακού! Το πρώτο μας ραντεβού δίνεται την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου, στις 16:00, στο σχολείο του χωριού. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με μία διασκεδαστική δραστηριότητα για τα παιδιά, ενώ θα συνεχιστεί στις 17:00, με μια ενδιαφέρουσα ομιλία για τους αστερισμούς. Καιρού επιτρέποντος, θα πραγματοποιηθεί και ουρανογραφία – αναγνώριση των αστερισμών στον ουρανό της Βαμβακούς (παρατήρηση δια γυμνού οφθαλμού).

16:00-17:00, Οι νεροπύραυλοι στη Βαμβακού. Ένα μοναδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά 6-12 ετών περιμένει τους μικρούς επισκέπτες της Βαμβακούς. Με απλά υλικά, οι μικροί μας φίλοι θα σχεδιάσουν και θα κατασκευάσουν τους δικούς τους νεροπυραύλους, τους οποίους θα εκτοξεύσουν στο προαύλιο του σχολείου.

Σχεδιασμός & υλοποίηση: Αναστασία-Φιόρη Μεταλληνού

17:00-18:00, Οι αστερισμοί του χειμερινού ουρανού. Ένα ταξίδι στους αστερισμούς του χειμερινού ουρανού και τους λαμπερότερους αστέρες του. Μία εισαγωγή στη σύνδεση των αστερισμών με την ελληνική μυθολογία, τη χρήση τους στον προσανατολισμό και την πλοήγηση, μέσα από αναφορές τους σε κείμενα της αρχαιότητας.

Εισηγήτρια: Αναστασία-Φιόρη Μεταλληνού | Σημείο συνάντησης: Σχολείο Βαμβακούς | Είσοδος ελεύθερη

Λίγα λόγια για την Αναστασία-Φιόρη Μεταλληνού! Σήμερα, εργάζεται στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) ως υπεύθυνη σε θέματα Επικοινωνίας της Επιστήμης, στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου. Έχει συνεργαστεί με το Κέντρο Γήινων και Πλανητικών Μελετών στο Παρίσι, το Κέντρο Ηλιακής Φυσικής της NASA στο Goddard Space Flight Center, στις ΗΠΑ κ.α.. Το ερευνητικό της υπόβαθρο αφορά στην προσομοίωση επιτάχυνσης φορτισμένων σωματιδίων στην γήινη μαγνητόσφαιρα κατά τη διάρκεια μαγνητικών καταιγίδων. Πέρα από τις σπουδές της στη Φυσική και την Αστρονομία, έχει ασχοληθεί με τη μουσική και έχει λάβει πτυχίο μονωδίας. Χρησιμοποιεί τον ήχο και την μουσική ως μέσο επικοινωνίας και διδασκαλίας της Αστρονομίας. Δίνει διαλέξεις και αρθρογραφεί με σκοπό τη δημόσια κατανόηση της αστρονομίας και διαστημικής φυσικής προς τους μαθητές και το ευρύ κοινό. Οργανώνει και συμμετέχει σε βραδιές που συνδυάζουν την Μουσική με την Ποίηση και την Αστρονομία.

Όλες οι εκδηλώσεις και οι δραστηριότητες υλοποιούνται από την ομάδα Vamvakou Revival και εντάσσονται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Αναβίωσης της Βαμβακούς, που πραγματοποιείται με την ηθική και οικονομική υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

#WeekendatVamvakou #VamvakouRevival