Μια ιστορία σαν παραμύθι

Μια ιστορία σαν παραμύθι

Πλατεία Βαμβακούς

Βασισμένη σε ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα που συνδέονται με την βυζαντινή ιστορία του τόπου μας και συγκεκριμένα του Κάστρου του Μυστρά, η παράσταση παρουσιάζει μία ιστορική αφήγηση σε πρωτότυπη ιστορία, που επιδιώκει να μεταφέρει τον θεατή στα Βυζαντινά χρόνια.

Στην ιστορία συμπλέκονται γεγονότα και προσωπικότητες της βυζαντινής κοινωνίας να συνομιλούν με μουσειακά εκθέματα του Αρχαιολογικού Χώρου του Μυστρά, συνδεδεμένα με στοιχεία μυθοπλασίας και λογοτεχνικά θέματα της λόγιας και λαϊκής παράδοσής μας, διαμορφώνουν μια γοητευτική ιστορία για το Βυζαντινό Μυστρά και τους πρώτους Δεσπότες του.

Την αφήγηση – συγγραφή ιστορίας επιμελείται η Γιάννα Κατσουγκράκη, αρχαιολόγος, με μουσειοπαιδαγωγική εμπειρία και μεταπτυχιακές σπουδές στον λαϊκό πολιτισμό. Η ιστορία έχει παρουσιαστεί αρχικά το 2015 στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού και στην αυλή της Μητρόπολης στον Μυστρά, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Έκτοτε, με βάση τα νέα δεδομένα της έρευνας, αναδιαμορφώθηκε και παρουσιάστηκε ξανά, στον πλαίσιο των Παλαιολογείων, στην Σπάρτη.

Την ιστορία συνοδεύει μουσικά ο Χαράλαμπος Γούλας, καθηγητής μουσικής, με σημαντικές συμμετοχές σε διεθνή φεστιβάλ κιθάρας και συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ασχολείται με διασκευές για κιθάρα και σύνολα οργάνων με κιθάρα, πάνω σε έργα διαφόρων συνθετών και με σύνθεση έργων για κιθάρα. Οι μελωδίες που θα ακουστούν κατά τη διάρκεια της παράστασης αποτελούν μουσικά θέματα από την φιλολογία της κιθάρας και αυτοσχεδιασμούς.

Σχετικές εκδηλώσεις