Το Istorima στη Βαμβακού

Το Istorima στη Βαμβακού

Μία ακόμα πολυεπίπεδη συνεργασία κάνει τα πρώτα της βήματα στο βουνό του Πάρνωνα. Η Vamvakou Revival και το Istorima, δύο οργανισμοί που το έργο τους υποστηρίζεται από το Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) ενώνουν τις δυνάμεις τους, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Αναβίωσης της Βαμβακούς, με βασικό στόχο οι Βαμβακίτες να συνδεθούν με τον τόπο τους μέσα από έναν πρωτότυπο τρόπο καταγραφής προφορικών διηγήσεων, αλλά και να διασώσουν κάθε πολύτιμη ιστορία που χαρακτηρίζει το χωριό.

Η Βαμβακού «θα γίνει μία ιστορία», όπως αναφέρει στο αφήγημά του το Istorima, μιας και η ομάδα Vamvakou Revival συμμετέχει εθελοντικά και ενεργά στην καταγραφή και συλλογή ιστοριών του χωριού από διάφορες περιόδους, μέσα από τα μάτια των ίδιων του των κατοίκων του.

Το Istorima, που εντάσσεται στην πρωτοβουλία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για την ενίσχυση και επανεκκίνηση των νέων, θα απασχολήσει και θα εκπαιδεύσει πάνω από 1500 νέους από όλη την χώρα και θα διαφυλάξει το υλικό σε ένα Αρχείο προσβάσιμο στους ερευνητές και το ευρύ κοινό, ενώ επιλεγμένες ιστορίες θα φιλοξενηθούν στην νέα ιστοσελίδα www.istorima.org, τους επόμενους μήνες.

Στο πλαίσιο της εν λόγω συνεργασίας, η ομάδα του Istorima, επισκέφθηκε τη Βαμβακού στις 27/10 και πραγματοποίησε στην πλατεία του χωριού την εκπαίδευση των ερευνητών της Λακωνίας και της Αρκαδίας. Κάτω από τον πλάτανο, με τις αντίστοιχες αποστάσεις και τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα, οι νέοι που συμμετέχουν στο εγχείρημα της καταγραφής των προφορικών ιστοριών θα μάθουν τα μυστικά της διαδικασίας.

Οι ιδέες και τα πεδία συνεργασίας μεταξύ των δύο οργανισμών δεν μένουν εδώ! Το 2021 έρχονται πολύ όμορφες δράσεις.

Περισσότερα θα ανακοινωθούν τους επόμενους μήνες.