Οκτώβριος στη Βαμβακού… για να πούμε το καρύδι… καρυδάκι!

Ελάτε να μάθουμε τα πάντα για τα καρύδια, μέσα από πρωτότυπες δραστηριότητες της VamvakouRevival με την υποστήριξη του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ)

Ο Οκτώβριος πλησιάζει, η καρυδο-συγκομιδή ξεκίνησε και φέτος στο χωριό της Βαμβακούς, με το καρύδι να γίνεται ο απόλυτος πρωταγωνιστής του Φθινοπώρου! Ο μήνας του καρυδιού έρχεται και θα τον γιορτάσουμε και φέτος όλοι μαζί. Ελάτε να βρεθούμε ξανά στις πλαγιές του Πάρνωνα και να μάθουμε τα πάντα για το καρύδι μέσα από χειροτεχνίες και κατασκευές, πικ νικ, πεζοπορίες και ποδηλασίες, τέχνες, προγράμματα για παιδιά, αλλά και επιστημονικά και τεχνολογικά εργαστήρια που υλοποιούνται από τη VamvakouRevival, με την ηθική και οικονομική υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), και εντάσσονται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Αναβίωσης της Βαμβακούς.

Η φύση του Πάρνωνα παραμένει στο επίκεντρο και η Vamvakou Revival σας προσκαλεί να την ανακαλύψουμε μαζί σε ένα Πικ Νικ κάτω από τις καρυδιές (03/10) με ένα μοναδικό lunch box δια χειρός Ντίνας Καλογεράκου, έναν οικογενειακό περίπατο στης καρυδιάς το μονοπάτι (09/10) με οδηγό την Παρέα του Δάσους, αλλά και μια ποδηλατάδα ως τις καρυδιές της Βαμβακούς (31/10).

Η μουσική και η υφαντική τέχνη βρίσκονται μαζί στα 900μ. υψόμετρο και συνυπάρχουν αρμονικά στο χωριό της Βαμβακούς. Μετά από μία αναβολή, οι D&A Guitar Duo επιστρέφουν στη Βαμβακού (23/10) για ένα ρεσιτάλ ντουέτου κιθάρας με αναφορά στον γεωγραφικό, ιστορικό και μυθολογικό Νότο. Νήματα και υφάσματα μπλέκονται και οι συμμετέχοντες δημιουργούν τα δικά τους μικρά υφαντά σε τελάρο σε ένα εργαστήριο υφαντικής για άτομα από 15 ετών και άνω (17/10).

Τι κρύβει, όμως, ο μήνας για τους μικρούς μας φίλους; Χειροτεχνίες, κατασκευές και δημιουργικά καρυδότσουφλα (02/10) με την Ποτούλα Λαφογιάννη περιμένουν παιδιά 6-12 ετών. Ένα εργαστήριο θεατρικής αγωγής και κινητικά παιχνίδια (16/10) θα ταξιδέψουν τους μικρούς 5-10 ετών σε όνειρα για σκληρά και μαλακά καρύδια μαζί με τη Φλώρα Καλομοίρη. Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά 6-12 ετών συμπληρώνουν το πρόγραμμα του μήνα. Το ταξίδι του καρυδιού (23/10), αλλά και το καρυδότσουφλο που ήθελε να ταξιδέψει (24/10) καλούν τους νέους σε ταξίδια γνώσης παίζοντας και διαβάζοντας βιβλία από τη βιβλιοθήκη του σχολείου της Βαμβακούς παρέα με την παιδαγωγική ομάδα απ’Ουσία. Το ταξίδι συνεχίζεται με μια καρυδάτη Βαμβακίτικη συνταγή (30/10) αποκαλύπτοντας στοιχεία της λακωνικής γαστρονομίας και των συνηθειών των κατοίκων της Βαμβακούς μέσα από ένα ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα από την Καλλιόπη Κουτρουμπή σε υλοποίηση της Μάρθας Βερδήλου.

Μαζί με το καρύδι, την τιμητική του έχει και το V.Lab (Vamvakou Technology Lab fully powered by SNF) αυτό το μήνα, καθώς συμπληρώνει δύο χρόνια λειτουργίας και θα το γιορτάσει με πέντε ενδιαφέροντα «καρυδάτα» επιστημονικά και τεχνολογικά εργαστήρια. Ξεκινάμε με ένα πολυεπιστημονικό κυνήγι θησαυρού για σκληρά καρύδια (03/10) ηλικίας 8-14 ετών με την Ελένη Παλούμπα και, αφού μάθουμε όλα τα χημικά μυστικά του καρυδιού, ελάτε να γνωρίσουμε και τα διατροφικά και όλοι μαζί να συζητήσουμε για τα οφέλη του καρυδιού στην υγεία και στην διατροφή μας, μέσα από ένα διαδικτυακό πρόγραμμα με το The TippingPoint (03/10). Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποιος είναι ο δρόμος του καρυδιού; Ελάτε να τον ανακαλύψουμε μαζί (10/10) σε ένα πρόγραμμα μηχανικής για παιδιά 8-12 ετών που υλοποιείται σε συνεργασία με STEM Academy του CGS (Εκπαιδευτήρια Κωστέα / Γείτονα). Φυσικά, από το πρόγραμμα δεν θα λείπουν η 3D σχεδίαση και εκτύπωση (24/10), αλλά και ένα εντατικό και ταχύρρυθμο εργαστήριο ρομποτικής (31/10) για παιδιά 6-13 ετών με τη ομάδα Robot-fun της Νokia Hellas.

Σας περιμένουμε, να γίνει του «καρυδώματος»!

*Σε όλες τις εκδηλώσεις απαιτείται η χρήση μάσκας, ενώ για την είσοδο στους εσωτερικούς χώρους απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης ή αρνητικό PCR ή Rapid Test (που διενεργείται εντός 72 ή 48 ωρών αντίστοιχα).

#WeekendsatVamvakou #VamvakouRevival