Ελάτε να «καρυδώσουμε» τον Οκτώβρη στη Βαμβακού!

Γαστρονομία, τεχνολογία, πολιτισμός, εκπαίδευση και πολλά καρύδια δίνουν ραντεβού στις πλαγιές του Πάρνωνα.

Ο Οκτώβριος πλησιάζει και η καρυδο-συγκομιδή ξεκινά και φέτος στο χωριό της Βαμβακούς! Η πανδημία έχει συμβάλει στο να αλλάξουν αρκετά οι συνήθειες, αλλά και το πρόγραμμά μας, όμως κάποιες παραδόσεις δεν αλλάζουν. Ο μήνας του καρυδιού στη Βαμβακού είναι γεγονός και θα τον γιορτάσουμε και φέτος, τηρώντας, όμως, τις αποστάσεις, με προσοχή και ασφάλεια. Εμπνευστήκαμε από τη φύση, τα έθιμα του τόπου, τις τέχνες, την εκπαίδευση, την καινοτομία, τις γεύσεις, τα χρώματα και τα αρώματα του φθινοπώρου και σχεδιάσαμε ένα μοναδικό πρόγραμμα για αυτόν τον μήνα.

Όλες οι εκδηλώσεις και οι δραστηριότητες εντάσσονται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Αναβίωσης της Βαμβακούς και υλοποιούνται από την ομάδα Vamvakou Revival με την ηθική και οικονομική υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Ο μήνας ξεκινά με ένα διήμερο (03-04/10) αφιερωμένο στη βιώσιμη γαστρονομία με εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους, αλλά και ιδιαίτερες γαστρονομικές προτάσεις και επιλογές, σε συνεργασία με το Sustainable Food Movement Greece (SFMinGr). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μία διήμερη γαστρονομική εμπειρία στο εστιατόριο-καφέ Βουρέικο με μενού επιμέλειας των chefs, Δημήτρη Αϊβαλιώτη και Βασίλη Χαντζάρα, ένα ανοιχτό μάθημα μαγειρικής σε συνεργασία με τον executive chef, Δημήτρη Αϊβαλιώτη, και ένα βιωματικό εργαστήριο για παιδιά που συνδυάζει την τέχνη με την τροφή και τη βιωσιμότητα στη γαστρονομία από την Re-direct.

Η μουσική, η ποίηση και η φωτογραφία βρίσκονται μαζί στα 900μ. υψόμετρο και συνυπάρχουν αρμονικά στο χωριό της Βαμβακούς. Οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες της έκθεσης οι «Αθηναίοι» του Σωκράτη Μπαλταγιάννη συνεχίζουν να κοσμούν τα σοκάκια και τα μονοπάτια του χωριού αυτόν τον μήνα. Η έκθεση υλοποιείται σε συνεργασία με το Athens Photo World. Μετά από δύο συνεχόμενες αναβολές, η Μουσική των Ποιητών έρχεται στη Βαμβακού (10/10) και τέσσερις κύκλοι τραγουδιών σπουδαίων ποιητών μελοποιημένοι από σπουδαίους συνθέτες αποκαλύπτονται! Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεργασίας της Vamvakou Revival με το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας.

Η διατροφή, αλλά και η ευεξία βρίσκονται στο επίκεντρο αυτόν τον μήνα! Προτείνουμε, λοιπόν, ποδηλατάδες (11/10) και πεζοπορικές διαδρομές (17/10) από το χωριό έως τις καρυδιές, μαθαίνοντας για την τέχνη της συγκομιδής του καρυδιού από τους τοπικούς παραγωγούς, αλλά και διατροφικά μυστικά από τον Δρ. Μπασουράκο Παναγιώτη, Διαιτολόγο-Διατροφολόγο και ένα μάθημα yoga vinyasa (25/10) με φόντο το ορεινό τοπίο του Πάρνωνα μαζί με την Κατερίνα Ντελή.

Συνεχίζοντας γαστρονομικά, ένα υπέροχο οινικό ταξίδι θα λάβει χώρα στη Βαμβακού (24/10), με συνοδοιπόρο τον οινολόγο, Χρήστο Δημητρακάκη. Ελάτε να γνωρίσετε τις ελληνικές ποικιλίες σταφυλιών!

Τι κρύβει, όμως, ο μήνας για τους μικρούς επισκέπτες του χωριού; Ένας κύκλος 3 εργαστηρίων για τη διατροφή στα χρόνια του Βυζαντίου ξεκινά τον Οκτώβρη (10/10) στο σχολείο της Βαμβακούς για παιδιά 6-12 ετών με την Γιάννα Κατσουγκράκη, αρχαιολόγο. Ο κύκλος θεατρικών συναντήσεων «4 εποχές», για παιδιά 4-7 ετών, συνεχίζονται (24/10) με θέμα τους Καρυδο – ήρωες με τη Φλώρα Καλομοίρη. Το καλλιτεχνικό εργαστήρι καρυδομαζέματα στη Βαμβακού με τις Στρίγκλες και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «όσα μπορεί να σου πει μια φωτογραφία» για παιδιά 6-12 ετών, έρχονται το Σάββατο 17 Οκτωβρίου και την Κυριακή 01 Νοεμβρίου, αντίστοιχα!

Το V.Lab (Vamvakou Technology Lab fully powered by SNF) συμπληρώνει έναν χρόνο λειτουργίας τον Οκτώβριο και θα το γιορτάσει με πέντε ενδιαφέροντα επιστημονικά και τεχνολογικά εργαστήρια. Ένα κυνήγι θησαυρού για σκληρά καρύδια (03/10)ηλικίας 11-14 ετών με την Ελένη Παλούμπα, ένα εντατικό και ταχύρρυθμο μάθημα ρομποτικής (11/10) για παιδιά 8-12 ετών και ένα εργαστήριο για την καινοτομία (25/10) για ενηλίκους με τη Νokia Hellas, η Φυσική, Χημεία και Βιολογία πίσω από τα καρύδια της Βαμβακούς (18/10) με τη Δώρα Κουρκούλη και ανακαλύπτοντας τον κόσμο της επιστήμης (31/10) με το CTY Greece του Αnatolia College για μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου συνθέτουν το επετειακό πρόγραμμα του V.Lab.

Για πρώτη φορά, φέτος, οι εξετάσεις για τη συμμετοχή στα εξωσχολικά προγράμματα του CTY Greece (Κέντρο για Χαρισματικά και Ταλαντούχα παιδιά) του Κολλεγίου Ανατόλια που προσφέρει τη δυνατότητα σε μαθητές Β’ Δημοτικού έως Γ’ Γυμνασίου, με υψηλές ακαδημαϊκές επιδόσεις να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητες τους, φιλοξενούνται στη Βαμβακού και θα διεξαχθούν στις 31 Οκτωβρίου στο σύγχρονο τεχνολογικό κέντρο V.Lab, που λειτουργεί στο χωριό!

Ελάτε να «καρυδώσουμε» τον μήνα, λοιπόν, στη Βαμβακού, τηρώντας τις αποστάσεις και τα μέτρα υγειονομικής προστασίας!

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του μήνα εδώ!

#WeekendsatVamvakou

#VamvakouRevival