Ένας χρόνος καινοτομίας & τεχνολογίας στο V.Lab στα 950 μέτρα υψόμετρο!

Ένας χρόνος καινοτομίας & τεχνολογίας στο V.Lab στα 950 μέτρα υψόμετρο!

Δεκάδες προγράμματα και περισσότερες από 400 συμμετοχές

Τι θα σκεφτόσασταν, αν πριν από ένα χρόνο κάποιος σας έλεγε ότι σε ένα μικρό ορεινό χωριό του Πάρνωνα στα 950μ. υψόμετρο, το σχολείο εξοπλίζεται πλήρως και μετατρέπεται σε ένα σύγχρονο και καινοτόμο τεχνολογικό κέντρο; Μάλλον θα λέγατε ότι δεν γίνεται. Κι όμως, στη Βαμβακού Λακωνίας, έγινε! To V.Lab (Vamvakou Technology Lab fully powered by SNF) που άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό τον Οκτώβριο του 2019 και δέχθηκε τους πρώτους μαθητές του, συμπληρώνει έναν χρόνο λειτουργίας.

Το V.Lab, το σύγχρονο κέντρο STEAM (Science Technology Engineering Arts Mathematics) λειτουργεί στη Βαμβακού από τη Vamvakou Revival και δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία και αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), στο πλαίσιο του εγχειρήματος Αναβίωσης του χωριού.

Πολλά συνέβησαν μέσα σε αυτόν τον χρόνο! Το V.Lab δέχθηκε πολλές επισκέψεις, αλλά και ταξίδεψε στη Σπάρτη, φιλοξένησε μοναδικά επιστημονικά και τεχνολογικά αυτοτελή εργαστήρια, προσέφερε δωρεάν δοκιμαστικά μαθήματα και ολοκληρωμένα προγράμματα ρομποτικής, μηχανικής, μαθηματικών, ψηφιακών δεξιοτήτων, προγραμματισμού και 3d σχεδίασης για μικρούς και μεγαλύτερους μαθητές, αλλά και χρησιμοποιήθηκε ως χώρος για απομακρυσμένη εργασία επισκεπτών και παραθεριστών του χωριού. Ανέστειλε τη λειτουργία του για ένα διάστημα λόγω της πανδημίας και προσάρμοσε τις υπηρεσίες του σε διαδικτυακή μορφή προσφέροντας διαδικτυακό υλικό και δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα στους μαθητές του. Μπροστά στις πρωτόγνωρες συνθήκες που ζήσαμε το τελευταίο διάστημα, δε θα μπορούσε να μην αξιοποιηθεί ο εξοπλισμός του εργαστηρίου μηχανικής του V.Lab για καλό σκοπό! Έτσι, η Vamvakou Revival προχώρησε στην κατασκευή λίγων μασκών, τις οποίες και δώρισε στο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης για την προστασία από την πανδημία του COVID-19.

Ύστερα, λοιπόν, από έναν χρόνο λειτουργίας, το V.Lab μετρά δεκάδες μαθήματα και επιστημονικά σεμινάρια, σημαντικές συνεργασίες, όπως με το CTY του Anatolia College, αλλά και τη NOKIA Hellas, καθώς και 422 συμμετοχές σε όλα του τα προγράμματα. Γιορτάζει, λοιπόν φέτος, τα πρώτα του γενέθλια με πέντε ενδιαφέροντα επιστημονικά και τεχνολογικά εργαστήρια για μαθητές όλων των βαθμίδων. Από τα εργαστήρια, δε θα μπορούσαν φυσικά να λείπουν τα καρύδια!

Το Σάββατο 03/10, στις 16:00, καλούμε στο V.Lab «κάθε καρυδιάς καρύδι», ηλικίας 11-14 ετών, να συμμετάσχει σε ένα πρωτότυπο κυνήγι κρυμμένου καρυδοθησαυρού στην καρυδοφόρα Βαμβακού. Πρόκειται για μια διεπιστημονική προσέγγιση των εννοιών καρυδιά & καρύδι από την Ελένη Παλούμπα, Χημικό.

Για τους λάτρεις της ρομποτικής ηλικίας 8-12 ετών, το πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα ταχύρρυθμο εργαστήριο ρομποτικής με την ομάδα ROBOT-fun της Nokia Hellas. Την Κυριακή 11/10, στις 12:00, ελάτε να καθοδηγήσετε ένα ρομποτάκι, να διασκεδάσετε μαθαίνοντας και να αποκτήσετε μια πρώτη επαφή με τον προγραμματισμό.

Για τους μικρούς εν δυνάμει επιστήμονες, μαθητές Δημοτικού & Γυμνασίου, το επετειακό πρόγραμμα του V.Lab περιλαμβάνει δύο πρωτότυπα επιστημονικά εργαστήρια. Ελάτε την Κυριακή 18/10, στις 12:00, να εξερευνήσουμε τα καρύδια της Βαμβακούς και να μάθουμε για τα οφέλη τους στη διατροφή μας με βιωματικό τρόπο μαζί με τη Δώρα Κουρκούλη, Φυσικό. Τα σπάμε, μελετώντας δυνάμεις και εργαλεία, τα αναλύουμε, ανακαλύπτουμε τη μορφή τους μέσα από παιχνίδια, ανιχνεύουμε τα θρεπτικά συστατικά τους και βρίσκουμε τα κρυμμένα χρώματά τους. Μια περιπέτεια γνωριμίας με τον κόσμο των επιστημών θα λάβει χώρα την Κυριακή 31/10, στις 14:00, με οδηγό το CTY Greece του Anatolia College. Oι μαθητές θα ανακαλύψουν έναν κόσμο που εκτείνεται από τη βιολογία και τη μελέτη των ζωντανών οργανισμών, τη γεωλογία και τη μελέτη του εσωτερικού της Γης ως τη μηχανική και την κατασκευή απλών μηχανών.

Και δεν τελειώσαμε εδώ! Η ομάδα Tech4Schools της Nokia Hellas θα είναι μαζί μας την Κυριακή 25/10, στις 12:00, και καλεί ενηλίκους να συζητήσουν περί καινοτομίας και εξέλιξης των δικτύων και των τεχνολογιών στον χώρο των Τηλεπικοινωνιών.

Ο γενέθλιος μήνας του V.Lab ολοκληρώνεται φιλοξενώντας, για πρώτη φορά, στις 31 Οκτωβρίου, τις εξετάσεις για τη συμμετοχή στα εξωσχολικά προγράμματα του CTY Greece (Κέντρο για Χαρισματικά και Ταλαντούχα παιδιά) του Κολλεγίου Ανατόλια που προσφέρει τη δυνατότητα σε μαθητές Β’ Δημοτικού έως Γ’ Γυμνασίου, με υψηλές ακαδημαϊκές επιδόσεις να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητες τους! Εγγραφές δεκτές έως τις 20 Οκτωβρίου. Περισσότερες πληροφορίες για τις εξετάσεις θα βρείτε στο https://www.cty-greece.gr/el/exams

Πληροφορίες/κρατήσεις

Τηρώντας τις αποστάσεις και τα υγειονομικά μέτρα προστασίας.

#VLab #VamvakouRevival #SNForg