Η Vamvakou Revival προσκαλεί και φέτος παιδιά ηλικίας 6–12 ετών να συμμετάσχουν στο 6o Vamvakou Summer Camp, που θα πραγματοποιηθεί από τις 17 Ιουνίου έως και την 1η Ιουλίου 2026, στο μοναδικό φυσικό περιβάλλον του Πάρνωνα και το χωριό της Βαμβακούς Λακωνίας, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Αναβίωσης της Βαμβακούς, που υλοποιείται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).
Ένα ξεχωριστό ημερήσιο καλοκαιρινό camp στο βουνό, όπου τα παιδιά απομακρύνονται από τις οθόνες και την αστική καθημερινότητα και έρχονται σε ουσιαστική επαφή με τη φύση, τη δημιουργία και τον πολιτισμό. Μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων, καλλιεργούν δεξιότητες συνεργασίας και επικοινωνίας, εκφράζονται δημιουργικά και ενισχύουν τη φαντασία και την αυτοπεποίθησή τους.
Το φετινό πρόγραμμα ξεχωρίζει για τον εμπλουτισμένο χαρακτήρα του και τις σημαντικές συνεργασίες με κορυφαίους φορείς και καταξιωμένους επαγγελματίες και καλλιτέχνες, προσφέροντας στα παιδιά μοναδικές εμπειρίες μάθησης και ψυχαγωγίας υψηλού επιπέδου. Ανάμεσα στους συντελεστές βρίσκονται το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), το Eθνικό Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης, η Νeuroholics και η Πολιτική Προστασία Δήμου Σπάρτης. Το πρόγραμμα πλαισιώνεται και από καταξιωμένους στον τομέα τους συνεργάτες όπως ο γνωστός μετεωρολόγος του Alpha, Γιώργος Τσατραφύλλιας, η μουσικός και συγγραφέας, Μάρω Θεοδωράκη και η ηθοποιός, Μαρία Τερζάκη, ενώ σημαντική είναι και η συμβολή αξιόλογων επαγγελματιών από τη Σπάρτη. Για το αθλητικό μέρος της διοργάνωσης, η εκπαίδευση των γυμναστών που συμμετέχουν, διεξάγεται σε συνεργασία με την AMKE “Αναγέννηση & Πρόοδος” και το Τμήμα Αθλητικής Αριστείας – Sports Excellence, υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α´ Ορθοπαιδικής Xειρουργικής Κλινικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Μέσα από ομαδικά παιχνίδια, αθλητικές δραστηριότητες, βιωματικά εργαστήρια, καλλιτεχνικές δράσεις και προγράμματα STEAM, ο Ιούνιος μεταμορφώνεται στον πιο χαρούμενο και δημιουργικό μήνα του καλοκαιριού.
Η μετακίνηση των παιδιών προς και από τη Βαμβακού θα γίνονται με ειδικά δρομολόγια από και προς τη Σπάρτη.
Τι θα ζήσουν τα παιδιά στο Vamvakou Summer Camp 2026;
Τα παιδιά δεν συμμετέχουν απλώς σε δραστηριότητες — γίνονται οι ίδιοι μικροί επιστήμονες, καλλιτέχνες και εξερευνητές:
– Μαθαίνουν μέσα από την εμπειρία
Στο πρόγραμμα «Γίνε Μετεωρολόγος» ανακαλύπτουν πώς δημιουργείται ο καιρός μέσα από πειράματα και διαδραστικές παρουσιάσεις, ενώ ως «Νευροεπιστήμονες για μία ημέρα» φορούν εργαστηριακές στολές, παρατηρούν κύτταρα σε μικροσκόπιο και γνωρίζουν τον εγκέφαλο από κοντά.
– Σκέφτονται, ερευνούν και λύνουν μυστήρια
Στο «Sherlock Holmes στη Βαμβακού», τα παιδιά συνεργάζονται για να εξιχνιάσουν ένα μυστήριο, μαθαίνοντας στην πράξη για το DNA, τις ομάδες αίματος και βασικές έννοιες της επιστήμης.
– Δημιουργούν με τεχνολογία
Στα εργαστήρια ρομποτικής και STEAM προγράμματα, αναπτύσσοντας τη λογική σκέψη και τη δημιουργικότητά τους μέσα από παιχνίδι και προκλήσεις.
– Εκφράζονται μέσα από την τέχνη και τη μουσική
Με μουσικοκινητικά ταξίδια εμπνευσμένα από τον Οδυσσέα Ελύτη και την ελληνική μυθολογία, τα παιδιά τραγουδούν, κινούνται και φαντάζονται. Δημιουργούν ακόμη και τα δικά τους μουσικά όργανα, όπως ένα «υδάτινο ξυλόφωνο», ανακαλύπτοντας τη σχέση μουσικής και φυσικής.
– Ζωντανεύουν ιστορίες και φτιάχνουν τις δικές τους
Μέσα από διαδραστικές αφηγήσεις και θεατρικό παιχνίδι, συμμετέχουν ενεργά σε παραμυθένιους κόσμους, εκφράζονται και αναπτύσσουν τη φαντασία και την επικοινωνία τους.
– Δημιουργούν με τα χέρια και τη φαντασία
Από τον πηλό μέχρι τη μυκηναϊκή τέχνη, τα παιδιά πειραματίζονται με υλικά, σχήματα και σύμβολα, δημιουργώντας τα δικά τους έργα και συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν.
– Εξερευνούν τη φύση
Ως «Μικροί Ιχνηλάτες», περιηγούνται σε μονοπάτια, παρατηρούν το περιβάλλον και μαθαίνουν να αναγνωρίζουν ίχνη και στοιχεία της φύσης, συνοδευόμενα από επιστήμονες.
– Μαθαίνουν να φροντίζουν τον εαυτό τους και το περιβάλλον γύρω τους
Μέσα από βιωματικά προγράμματα διατροφής και δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, αποκτούν πολύτιμες γνώσεις για την καθημερινότητά τους.
Ενδεικτικά το ημερήσιο πρόγραμμα διαμορφώνεται:
8:00 Αναχώρηση από Σπάρτη | Σημείο συνάντησης: Άγαλμα Λεωνίδα
9:00 Άφιξη στο σχολείο της Βαμβακούς
9:15 -9:30 Καλωσόρισμα και οργάνωση ομάδων
9:30-11:30 Δραστηριότητες καλλιέργειας κινητικών δεξιοτήτων ή εκπαιδευτικό πρόγραμμα
11:30-12:00 Διάλειμμα για κολατσιό
12:00-14:00 Ομαδικό παιχνίδι με αθλοπαιδιές ή εκπαιδευτικό πρόγραμμα
14:00 Αναχώρηση από Βαμβακού προς Σπάρτη
15:00 Άφιξη στη Σπάρτη | Σημείο συνάντησης: Άγαλμα Λεωνίδα