«Οι Αθηναίοι» έρχονται στη … Βαμβακού!

Στα σοκάκια του χωριού

Η Vamvakou Revival και οι Athens Photo World ενώνουν τις δυνάμεις τους και παρουσιάζουν στα 900μ. υψόμετρο, στο βουνό του Πάρνωνα, μία διαφορετική έκθεση φωτογραφίας γεμάτη αντιθέσεις. Ο Σωκράτης Μπαλταγιάννης, γνωστός στο ευρύ κοινό για τη φωτογραφική του δράση, ντύνει τα μονοπάτια της Βαμβακούς με 20 ασπρόμαυρες εικόνες φέρνοντας τη σκληρή πλευρά της ζωής στην πόλη σε αντίθεση με την αναβίωση της υπαίθρου. Η 8η Τέχνη έρχεται στη Βαμβακού και σε επιλεγμένα σημεία του χωριού θα βρείτε μοναδικά φωτογραφικά έργα του Σωκράτη Μπαλταγιάννη.

Μία βόλτα στα σοκάκια του χωριού θα σας οδηγήσει σε νέες ανακαλύψεις!

Ο Σωκράτης Μπαλταγιάννης για την Έκθεση «Οι Αθηναίοι»:

Μια περιπλάνηση στους δρόμους της Αθήνας, της πόλης όπου γεννήθηκα, μεγάλωσα και που όσο και αν με πληγώνει, εκεί πεισματικά επιλέγω να ζω. Μια περιπλάνηση στους δρόμους της πόλης που σου δίνει την αίσθηση ότι έχεις να κάνεις με ένα πρόσωπο πραγματικό· με ένα πρόσωπο πολυδιάστατο. Με κάθε της στενό και έναν ξεχωριστό χαρακτήρα, με κάθε της γωνιά και μία άλλη μορφή. Μεμονωμένα καρέ, μεμονωμένες ιστορίες μιας πόλης και της καθημερινότητά της. Βάλ’ τα όλα μαζί, ένωσέ τα και έχεις το πάζλ «The Athenians».

Ο Σωκράτης Μπαλταγιάννης είναι φωτογράφος ντοκουμέντου, γεννημένος το 1979 στην Αθήνα. Πέρα από τις αναθέσεις που αναλαμβάνει για περιοδικά, εφημερίδες και άλλα μέσα και που κυρίως έχουν να κάνουν με την κάλυψη της επικαιρότητας και ανθρωπιστικών/κοινωνικών κρίσεων, η προσωπική του δουλειά είναι πολυεπίπεδη και καταπιάνεται με θέματα όχι απαραίτητα δημοφιλή, αλλά πάντα με τη ματιά στραμμένη προς τα κοινωνικά ζητήματα και τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι επηρεάζονται από την κοινωνία, το περιβάλλον και αντιστρόφως.

Πολλές από τις φωτογραφίες του έχουν δημοσιευθεί σε εξέχουσες εφημερίδες και περιοδικά παγκοσμίως, όπως: The Wall Street Journal, Der Spiegel, the Guardian, Courrier International, Internazionale, Le Point, Le Temps, La Croix, Stern, Die Zeit και FAZ μεταξύ άλλων. Συνεργάζεται με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) και από το 2015 έχει συνεργαστεί στενά με οργανισμούς όπως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) και τη Διεθνή Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού (IFRC), καταγράφοντας την προσφυγική κρίση στην Ελλάδα. Το 2016, μέρος της δουλειάς του από την προσφυγική κρίση δημοσιεύτηκε σε βιβλίο από το Ελληνικό παράρτημα του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ υπό τον τίτλο «No Direction Home». 

Βραβεία

– 2016 Istanbul Photo Awards, Τουρκία | Φιναλίστ στη κατηγορία Single News.

– 2015 Bursa Photo Festival, Τουρκία | Award Winning Photos (2ος έπαινος) και Contest Special Award (2η θέση) στο θέμα «Μετανάστευση».

– 2015 Prix Pictet Awards – Θέμα Disorder | Προτάθηκε για τη σειρά  «Austerity effect».

– 2013 Φωτογραφία δρόμου, Περιφερειακή Ενότητα Νότιας Αθήνας | 1η θέση.

– 2012 PPOTY (Professional Photographer of the Year), Ηνωμένο Βασίλειο | Φιναλίστ στη κατηγορία News.

– 2011 Street Life, Photometria Photo Festival, Ελλάδα | 3ο βραβείο κοινού.

Εκθέσεις

– 2018 Addis Foto Fest, Αντίς Αμπέμπα, Αιθιοπία.

– 2016 Medphoto Festival: Έκθεση «Crossings» στο Ρέθυμνο Κρήτης.

– 2015 Bursa Photo Festival, Τουρκία.

– 2013 Aegean Experienced: Ομαδική έκθεση στο Διεθνές Αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος, Αθήνα.

– 2013 Φωτογραφία δρόμου: 2η έκθεση φωτογραφίας της Περιφερειακής Ενότητας Νότιας Αθήνας.

– 2010-13  Ετήσια ομαδική έκθεση ασπρόμσυρης φωτογραφίας στο Faos, Αθήνα, Ελλάδα.

– 2011 Street Life, ομαδική έκθεση στο Photometria Photo Festival σε Ιωάννινα, Αθήνα και Χανιά.