Το Πολιτισμικό Σχολείο στη Βαμβακού

Το Πολιτισμικό Σχολείο στη Βαμβακού

Σχολείο

Τα σχολεία μπορεί να κλείνουν για τις διακοπές του Πάσχα, αλλά η Vamvakou Revival προσκαλεί παιδιά 6 – 12 ετών σε ένα διαφορετικό και … Πολιτισμικό Σχολείο.

Ο Σύλλογος Ελληνικής Πολιτιστικής Παράδοσης Χαλκίδας “Το Αλωνάκι” φτάνει ως τη Βαμβακού, έχοντας ετοιμάσει ένα μοναδικό πρόγραμμα εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με παραμύθια, μουσικοκινητική αγωγή, βασικές αρχές κινούμενης εικόνας, θεατρικό παιχνίδι, παιχνίδια, σύγχρονη και λαϊκή τέχνη.

 

Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

1/ Θεατρικό Παιχνίδι: «Όλος ο κόσμος είναι μια σκηνή»! Μέσα από το θεατρικό παιχνίδι οι μαθητές/τριες έρχονται σε επαφή με τον κόσμο γύρω τους, μέσα στην ασφάλεια της θεατρικής συνθήκης, της ομάδας, παρατηρούν τον εαυτό τους και εκφράζονται, δουλεύοντας ατελείωτες τεχνικές που συνδυάζουν μάθηση, συνείδηση και παιχνίδι.

2/ Μουσικοκινητική Αγωγή: Μέσα από τη μουσικοκινητική αγωγή το παιδί βιώνει τη μουσική, τους νόμους της και την έννοια του ρυθμού, του λόγου και του χώρου. Έρχεται σε επαφή με την μουσική κληρονομιά όχι μόνο του λαού του αλλά και των άλλων λαών. Συμμετέχει σ’ ένα μουσικό σύνολο, αυτενεργεί και αυτοσχεδιάζει. Μαθαίνει να χρησιμοποιεί τα κρουστά όργανα για να συνοδεύσει ένα τραγούδι, τη φωνή του για να τραγουδήσει και το σώμα του για να κινηθεί στο ρυθμό της μουσικής. Έτσι έρχεται σε διαδραστική επαφή με τα άλλα παιδιά και κοινωνικοποιείται.

3/ Παίζουμε Παραμύθια: Στο αντικείμενο αυτό αξιοποιούμε παραμύθια σύγχρονης και λαϊκής λογοτεχνίας μέσα από παιχνίδια ρόλων, αφηγήσεις και δραματοποιήσεις και δημιουργούμε προοπτικές στην παιδική φαντασία, οπωσδήποτε ευεργετικές σ΄ ένα έντονα ρασιοναλιστικό κόσμο.

4/ Εργαστήρι Κινούμενης Εικόνας: Οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις βασικές αρχές του κινηματογράφου φτιάχνοντας προ-κινηματογραφικά οπτικά παιχνίδια (θαυματρόπιο, ζωοτρόπιο κ.α.). Διδάσκονται, επίσης, την τεχνική του stop motion δημιουργώντας ταινίες μικρού μήκους.

5/ Εργαστήρι Σύγχρονης Τέχνης: Με το εν λόγω εργαστήρι οι μαθητές δημιουργούν βάζοντας το προσωπικό τους στίγμα. Έρχονται σε επαφή με έργα σπουδαίων καλλιτεχνών. Γνωρίζουν έννοιες του σχεδίου και της ζωγραφικής όπως η σύνθεση, ο τόνος και οι διαφορετικές γραφές που μπορούν να χρησιμοποιήσουν και θα δημιουργήσουν τα έργα τους.

*Το Πολιτισμικό Σχολείο είναι ένα σχολείο άτυπης εκπαίδευσης, βραχύβιας διάρκειας με τετραετή πετυχημένη πορεία, απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας 6-12ετών και υλοποιείται από εμψυχωτές με παιδαγωγική επάρκεια & εξειδίκευση.

Σχετικές εκδηλώσεις