Καλλιτεχνική πεζοπορία με τo μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Μονοπάτια της Βαμβακούς

Μία πρωτότυπη καλλιτεχνική πεζοπορία σε συνεργασία με το μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) αναμένεται να τραβήξει τα βλέμματα των επισκεπτών, οι οποίοι θα περπατήσουν στο μονοπάτι που οδηγεί στο σπηλαιομονάστηρο της Αγίας Κυριακής, απολαμβάνοντας κατά τη διάρκεια της διαδρομής τρία έργα χορού σε χορογραφίες Έλενας Κέκκου σε μουσική Αντώνη Βλάχου, Γιάννη Νικολαΐδη σε μουσική Μανώλη Μανουσάκη και Κωνσταντίνου Ρήγου σε μουσική Γιώργου Κουμεντάκη. Η ολοκλήρωση της πεζοπορίας θα μας βρει στην πλατεία της Βαμβακούς, εκεί που θα πούμε «αντίο» και θα ανανεώσουμε το ραντεβού μας για το 2024.

Θα παρουσιαστούν τα έργα:

Ιππότης της ασφάλτου – Knight rider

Χορογραφία: Γιάννης Νικολαίδης

Πρωτότυπη Μουσική Σύνθεση: Μανώλης Μανουσάκης

Βοηθός ΧορογράφουΜπαλέτο ΕΛΣ: Δήμητρα Λαούδη, Φώτης Διαμαντόπουλος

Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη

Χορεύει: Μαργαρίτα Κώστογλου

«Συχνά, νιώθω πως τα εκθέματα στα μουσεία που επισκέπτομαι είναι αιχμάλωτοι πολέμου. Όπως ακριβώς και τα άγρια ζώα στους ζωολογικούς κήπους. Αντικείμενα και πλάσματα που εκθέτονται παντοτινά εγκλωβισμένα, βίαια απομακρυσμένα από το φυσικό τους περιβάλλον και διαχωρισμένα από τον λόγο ύπαρξής τους. Συχνά, ο εχθρός τους είναι ο αμείλικτος χρόνος που τα καθιστά μουσειακά εκθέματα ή απλώς η ανθρώπινη απληστία. Συχνά, οι λιγότερο τυχεροί από εμάς έχουν αυτή την εμπειρία, εγκλωβισμένοι σε κατεστραμμένα κορμιά που αδυνατούν να εκπληρώσουν την επιθυμία του πνεύματός τους. Καταδικασμένοι να ολοκληρώσουν τον υπόλοιπο βίο τους σε αυτά. Υπέροχοι ιππότες σε οδυνηρά άκαμπτες πανοπλίες».

 

Ενεργό κίνητρο – Active Motivation

Χορογραφία: Έλενα Κέκκου

Μουσική: Αντώνης Βλάχος

Βοηθός Χορογράφου – Μπαλέτο ΕΛΣ: Δήμητρα Λαούδη, Φώτης Διαμαντόπουλος

Χορεύει: Έλενα Κέκκου

«Κάθε ύπαρξη είναι μοναδική. Η ανθρώπινη ύπαρξη είναι μια ατέρμονη γραμμή που κατά την πορεία της τέμνεται με άλλες γραμμές δημιουργώντας αλληλεπίδραση. Ξεκινά μόνη και καταλήγει μόνη. Η ουσία ωστόσο βρίσκεται στο ενδιάμεσο. Η κίνηση εμπεριέχει έναν κώδικα που ξεκλειδώνει την ουσία της ύπαρξης και την οριοθετεί. Η επιλογή της θέσης είναι αυτή που καθορίζει τη διαδρομή».

 

Forget me not

Χορογραφία: Κωνσταντίνος Ρήγος

Μουσική: Γιώργος Κουμεντάκης

Σαξόφωνο: Γκουίντο ντε Φλάβις

Βοηθός Χορογράφου – Μπαλέτο ΕΛΣ: Δήμητρα Λαούδη, Φώτης Διαμαντόπουλος

Χορεύει: Γιάννης Γκάντσιος

«Ένα σώμα αρχετυπικό, αντρικό, στέρεο, εγκλωβισμένο μέσα σε καδρόνια αναστήλωσης, αναπνέει από την αρχή. Ζωντανεύει από τον αέρα που εκπνέει ένα πνευστό όργανο δημιουργώντας τη μελωδία της αναπνοής του αλλά και της τελικής του αποδέσμευσης από τον περιορισμό. Μια εικαστική κινητική διαδρομή όπου το σώμα δημιουργεί αρχιτεκτονικές χειρονομίες σε συνομιλία με τα “στατικά” αγάλματα στον χώρο. Εμπνευσμένο από την περίοδο του εγκλεισμού και τη σιωπή της πόλης».

Σχετικές εκδηλώσεις