Η «Δεσποινίς Μαργαρίτα» του Ρομπέρτο Ατάυντε ταξιδεύει στη Σπάρτη

Η «Δεσποινίς Μαργαρίτα» του Ρομπέρτο Ατάυντε ταξιδεύει στη Σπάρτη

Πνευματική Εστία Σπάρτης

Μία μοναδική θεατρική παράσταση με μία «ιδιαίτερη» δασκάλα που θα κάνει μαθητές της όλους τους θεατές. Αφορμή το πολυσυζητημένο  θεατρικό έργο «Δεσποινίς Μαργαρίτα» του Βραζιλιάνου συγγραφέα Ρομπέρτο Ατάυντε. Η παράσταση αυτή, παραγωγής της Vamvakou Revival, η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις αρχές του 2023, στο σχολείο της Βαμβακούς, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Αναβίωσης της Βαμβακούς που υλοποιείται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), ξεκινάει το ταξίδι της σε θεατρικές σκηνές και κάθε είδους καλλιτεχνικούς & πολιτιστικούς χώρους.

Το έργο διαδραματίζεται σε μία τάξη σχολείου, που εξουσιάζεται από μία δασκάλα, την κυρία Μαργαρίτα, η οποία χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να επιβληθεί στους μαθητές της. Η κυρία Μαργαρίτα νοείται σαν ένα πιόνι του συστήματος που αναπαράγει όλες τις αξίες αυτού, αλλά ταυτόχρονα έτοιμη να επαναστατήσει. Μία γυναίκα που κινείται στα όρια της λογικής και της παράνοιας, στο τέλος καταρρέει συντετριμμένη από τις ίδιες αξίες που πρεσβεύει και τον νοσηρό της εαυτό. Το έργο «Δεσποινίς Μαργαρίτα» είναι ένα μάθημα ζωής και σήμερα, ίσως να μοιάζει αρκετά επίκαιρο δεδομένων των πολιτικών συγκυριών που επικρατούν ανά τον κόσμο.

Πρόκειται για ένα βαθιά πολιτικό έργο που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1973 στο Ρίο ντε Τζανέιρο, κατά τη διάρκεια της εξουσίας ενός σκληρού δικτατορικού καθεστώτος στη Βραζιλία και τη Λατινική Αμερική. Το θεατρικό αυτό έργο αρχικά απαγορεύτηκε, ενώ στη συνέχεια λογοκρίθηκε σημαντικά και ανέβηκε ξανά γνωρίζοντας τεράστια επιτυχία πρώτα στο Ρίο ντε Τζανέιρο και μετά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σχετικές εκδηλώσεις