Η «Δεσποινίς Μαργαρίτα» του Ρομπέρτο Ατάυντε έρχεται στο VEF

Η «Δεσποινίς Μαργαρίτα» του Ρομπέρτο Ατάυντε έρχεται στο VEF

Κάτω Βρύση

Mία «ιδιαίτερη» δασκάλα θα βρεθεί ξανά στο χωριό της Βαμβακούς, κάνοντας μαθητές της, όλους εσάς τους θεατές. Αφορμή θα είναι το πολυσυζητημένο  θεατρικό έργο «Δεσποινίς Μαργαρίτα» του Βραζιλιάνου συγγραφέα Ρομπέρτο Ατάυντε.

Το έργο διαδραματίζεται σε μία τάξη σχολείου, που εξουσιάζεται από μία δασκάλα, την κυρία Μαργαρίτα, η οποία χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να επιβληθεί στους μαθητές της. Η κυρία Μαργαρίτα νοείται σαν ένα πιόνι του συστήματος που αναπαράγει όλες τις αξίες αυτού, αλλά ταυτόχρονα είναι έτοιμη να επαναστατήσει. Μια γυναίκα που κινείται στα όρια της λογικής και της παράνοιας, στο τέλος καταρρέει συντετριμμένη από τις ίδιες αξίες που πρεσβεύει και τον νοσηρό της εαυτό. Το έργο «Δεσποινίς Μαργαρίτα» είναι ένα μάθημα ζωής και σήμερα, ίσως να μοιάζει αρκετά επίκαιρο δεδομένων των πολιτικών συγκυριών που επικρατούν ανά τον κόσμο.

Πρόκειται για ένα βαθιά πολιτικό έργο που ανέβηκε για πρώτη φορά το 1973 στο Ρίο ντε Τζανέιρο, κατά τη διάρκεια της εξουσίας ενός σκληρού δικτατορικού καθεστώτος στη Βραζιλία και τη Λατινική Αμερική. Το θεατρικό αυτό έργο αρχικά απαγορεύτηκε, ενώ στη συνέχεια λογοκρίθηκε σημαντικά και ανέβηκε ξανά γνωρίζοντας τεράστια επιτυχία πρώτα στο Ρίο ντε Τζανέιρο και μετά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σχετικές εκδηλώσεις