Astrocamp για όλη την οικογένεια

Astrocamp για όλη την οικογένεια

Σχολείο

Ένα πρωτότυπο Astro-camp για όλη την οικογένεια προτείνει η Vamvakou Revival από τις 4 έως τις 8 Ιουλίου!

Κορυφαίοι επιστήμονες ειδικευμένοι σε δράσεις Αστρονομίας έρχονται στον Πάρνωνα, ο ουρανός του οποίου είναι ιδανικός για αστροπαρατήρηση. Θα παρατηρήσουμε τον Ήλιο, το κοντινό μας αστέρι με ηλιακό τηλεσκόπιο, θα μιλήσουμε για τα ηλιακά φαινόμενα και τον διαστημικό καιρό, θα κατασκευάσουμε μια διαστημική συσκευή με χαρτί, θα δημιουργήσουμε τους δικούς μας αυτοσχέδιους νεροπυραύλους, τους οποίους και θα εκτοξεύσουμε και θα μιλήσουμε για αποστολές στο διάστημα, θα συμμετέχουμε σε διαδραστικά παιχνίδια και θα λύσουμε κουίζ και γρίφους με θέματολογία Αστρονομίας και Διαστημικής Φυσικής. Κάτω από τον νυχτερινό ουρανό της Βαμβακούς, θα αναγνωρίσουμε τους θερινούς αστερισμούς, θα τους συνδέσουμε με την ελληνική μυθολογία και θα παρατηρήσουμε ουράνια αντικείμενα με φορητό τηλεσκόπιο.

Αναλυτικό Πρόγραμμα

Δευτέρα 04.07: Ήλιος – Σελήνη

10:00 – 13:00 | Εισαγωγή στη φυσική του ηλίου – του κοντινού μας άστρου, τα ηλιακά φαινόμενα, τις μαγνητικές καταιγίδες και τον διαστημικό καιρό, το πολικό σέλας, καθώς και τις επιδράσεις τους στον πλανήτη μας. Πειράματα για το φως και τις ιδιότητές του – εκλείψεις – λειτουργία ηλιακού ρολογιού

20:00 – 22:00 | Η Σελήνη και οι φάσεις της. Παρατήρηση της Σελήνης με φορητό τηλεσκόπιο.

Τρίτη 05.07: Πλανητικό Σύστημα – Εξωπλανήτες

10:00 – 13:00 | “Περπατώντας στο ηλιακό μας σύστημα”. Πεζοπορία σε μονοπάτι της Βαμβακούς, στο οποίο έχουμε τοποθετήσει υπό κλίμακα τις θέσεις των πλανητών του ηλιακού συστήματος. Σε κάθε στάση – πλανήτη θα γίνεται συζήτηση – αναφορά στα χαρακτηριστικά του κάθε πλανήτη.

20:00 – 22:00 | Προβολή εκπαιδευτικού video, κατασκευές με τους πλανήτες, διαδραστικό παιχνίδι κατανόησης της θέσης των πλανητών στο ηλιακό μας σύστημα. Αναζήτηση εξωπλανητών γύρω από άλλα αστέρια.

Τετάρτη 06.07: Διαστημικές Αποστολές

10:00 – 13:00 | Νεροπύραυλοι – Αλεξίπτωτα. Κατασκευή και εκτόξευση αυτοσχέδιων νεροπυραύλων στο προαύλιο χώρο του σχολείου. Κατασκευή αλεξίπτωτου, πτώση του από ύψος και προσγείωσή του. Κατασκευή διαστημικής συσκευής από χαρτί: Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS), Rosetta.

20:00 – 22:00: Παρουσίαση των σύγχρονων διαστημικών αποστολών και των αποστολών που σχεδιάζονται για το μέλλον. Ομαδικό παιχνίδι: «Διαστημικές Αποστολές».

Πέμπτη 07.07: Αστερισμοί και Μυθολογία

10:00 – 13:00 | «Η μυθολογία των αστερισμών». Παρουσίαση των αστερισμών του καλοκαιρινού ουρανού και η σύνδεσή τους με την ελληνική μυθολογία. Παιχνίδια, γρίφοι, κατασκευές για την κατανόηση των σχηματισμών των αστερισμών και την απόσταση των αστέρων τους από τη Γη.

24:00 – 02:00 (ξημερώματα της επόμενης ημέρας) | Ουρανογραφία – αναγνώριση των καλοκαιρινών αστερισμών δια γυμνού οφθαλμού. Παρατήρηση πλανητών με τηλεσκόπιο.

Παρασκευή 08.07: Αστέρια – Γαλαξίες

12:00 – 13:00 | Προβολή εκπαιδευτικού βίντεο για την κατανόηση των μεγεθών και των αποστάσεων των αστέρων. Περιγραφή των τύπων αστέρων: κόκκινοι γίγαντες, λευκοί νάνοι, μελανές οπές, αστέρες νετρονίων, supernova. Εργαστήριο δημιουργίας «έκρηξης supernova» με χρώματα.

19:00 – 21:00 | Αστρονομικό Κυνήγι Θησαυρού. Σε συγκεκριμένα σημεία του χωριού (πλάτανος, παιδική χαρά, καφενείο κ.α.) θα τοποθετηθούν γρίφοι και κουίζ που οι ομάδες των συμμετεχόντων καλούνται να λύσουν έως ολοκληρώσουν όλες τις δοκιμασίες.

21:00 – 22:00 | Απονομή βραβείων στους νικητές του Αστρονομικού Κυνηγιού Θησαυρού και αναμνηστικών δώρων σε όλους τους συμμετέχοντες.

Σχετικές εκδηλώσεις