Πρόγραμμα φιλοξενίας για μουσικούς

Πρόγραμμα φιλοξενίας για μουσικούς

Η Vamvakou Revival και η Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ), στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Αναβίωσης της Βαμβακούς με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), ένωσαν τις δυνάμεις τους με το βλέμμα στραμμένο στην τέχνη και μία μικρή «κυψέλη» πολιτισμού δημιουργήθηκε στη Βαμβακού! Μία ομάδα νέων μουσικών που ζουν και δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, δημιούργησαν το μουσικό σχήμα «Όρος ensemble» και ζουν στο χωριό της Βαμβακούς για ένα διάστημα.

Το μουσικό σχήμα ζει στο χωριό, με στόχο τη δημιουργία, τη μελέτη και την παρουσίαση μουσικής. Οι βασικοί άξονες της όλης προσπάθειας αφορούν στην ενεργή συμβίωση και καλλιτεχνική προετοιμασία των μουσικών του σχήματος, αλλά και την έμπρακτη ενίσχυση της πολιτισμικής πραγματικότητας του χωριού και της ευρύτερης περιοχής μέσα από τη δημιουργική αλληλεπίδραση με την κοινότητα. Η πρωτοβουλία είναι ανοιχτή στο κοινό και οι καλλιτέχνες μπορούν να αλληλοεπιδρούν με την κοινότητα. Έτσι, μια σειρά από συναυλίες αλλά και άλλες δράσεις πραγματοποιούνται στο χωριό.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ), θερμός υποστηρικτής και εμπνευστής της προσπάθειας αυτής, Γιώργιος Κουμεντάκης, αναφέρει: «Η δημιουργία ενός νέου συνόλου μουσικής δωματίου είναι πάντα μια πρόκληση για τα ελληνικά δεδομένα λόγω της έλλειψης αντίστοιχων σχημάτων στη χώρα μας. Η Βαμβακού γίνεται η αφετηρία δημιουργίας του “Όρος ensemble” που απαρτίζεται από εξαιρετικούς πολυσχιδείς και τολμηρούς μουσικούς και τους επιτρέπει μέσα στην ήρεμη ζωή ενός χωριού να διαμορφώσουν σωστές μουσικές και φιλικές μεταξύ τους σχέσεις. Τους αφήνει ανοιχτό πεδίο πειραματισμού και έρευνας και μέσω των αναθέσεων νέων έργων τους δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας ρεπερτορίου. Τους προσφέρει την αρχή μιας πλούσιας επαγγελματικής πορείας στην εγχώρια και παγκόσμια μουσική πραγματικότητα. Συνδέει άμεσα το μουσικό τους έργο με την κοινωνική προσφορά και την μουσική καλλιέργεια των τοπικών κοινωνιών. Τους φέρνει στο μουσικό προσκήνιο και τους προκαλεί να ανακαλύψουν ελεύθερα το προσωπικό τους στίγμα. Η ΕΛΣ τους εύχεται ολόψυχα να απολαύσουν αυτή τη δημιουργική περιπέτεια στη Βαμβακού, να συνδεθούν ουσιαστικά με τους ανθρώπους της και να δημιουργήσουν νέους μουσικούς κόσμους.»

Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Ιανουάριου 2020 και έχει διάρκεια 5 μηνών. Η πανδημία του κορωνοϊού σταμάτησε για λίγο τα ρολόγια και διέκοψε προγραμματισμένες και σε εξέλιξη δράσεις, όπως το πρόγραμμα φιλοξενίας για μουσικούς. Τα μέλη του μουσικού σχήματος Όρος Ensemble, όμως επέστρεψαν για τη συνέχιση και ολοκλήρωση του προγράμματος τους από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο του 2020.

Μέλη: Κωνσταντίνος Ζιγκερίδης – Ακορντεόν, Δημήτρης Καραγιαννακίδης – Τσέλο, Αποστόλης Κουτσογιάννης – Σύνθεση, φλάουτο με ράμφος, καλλιτεχνική οργάνωση, Ειρήνη Κρικώνη – Βιολί, Γιώργος Μαδίκας – Κρουστά, Αντώνης Τσαχτάνης – Κλαρινέτο