Βιβλία, αρχεία και χειρόγραφα της Κοινότητας και του σχολείου της Βαμβακούς!

Βιβλία, αρχεία και χειρόγραφα της Κοινότητας και του σχολείου της Βαμβακούς!

Το Κοινοτικό Γραφείο και το σχολείο της Βαμβακούς αναπαλαιώθηκαν (2019) και πολλοί από εσάς μπορεί να αναρωτήθηκαν: «Τι απέγιναν τα αρχεία και τα βιβλία που βρίσκονταν εκεί;». Η Vamvakou Revival, με σεβασμό στην ιστορία και την παρακαταθήκη του τόπου, μερίμνησε για αυτόν τον «πλούτο» του χωριού.

Ο Φ. Κουκουλές, που υπηρέτησε ως Σχολάρχης στο χωριό, ανέφερε: «Νν μως ατη [η βιβλιοθήκη] σχεδνδιελύθη κα λάχιστα πομένουσι βιβλία, τινα εχς ργον θ το ἐὰν τν ρμοδίων περισσότερονπροσείλκυον τν μέριμναν» (1907).

Σήμερα, 113 χρόνια μετά, η ευχή του πραγματοποιείται μέσα από το πρόγραμμα συντήρησης βιβλίων και αρχείων που υλοποίησε η Vamvakou Revival, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Αναβίωσης της Βαμβακούς με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Πιο συγκεκριμένα, η προστασία των αρχείων ‒ειδικά της Κοινότητας ‒ κρίθηκε επείγουσα, αφού διαπιστώθηκε ότισε ένα μεγάλο μέρος τους υπήρχαν απορρόφηση υγρασίας, οξείδωση των μεταλλικών στοιχείων και μικρές φθορές. Οι εργασίες προστασίας περιλάμβαναν την αντικατάσταση των φθαρμένων χάρτινων φακέλων και το στέγνωμα των αρχείων, ενώ αυτά τοποθετήθηκαν σε 150 περίπου ειδικά κουτιά, τα οποία κατασκευάστηκαν λαμβάνοντας υπόψη το υλικό και το χώρο τοποθέτησής τους, σύμφωνα με την ταξινόμηση και αρχειοθέτηση που είχε γίνει στο παρελθόν από υπαλλήλους της Τοπικής Κοινότητας Βαμβακούς. Κουτιά ιδίων προδιαγραφών κατασκευάστηκαν για την τοποθέτηση και προστασία των αρχείων του Σχολείου της Βαμβακούς.

Όσον αφορά στη βιβλιοθήκη του Δημοτικού σχολείου, αυτή περιέχει εκπαιδευτικά βιβλία του ΟΕΔΒ, ορισμένους τίτλους ποικίλου περιεχομένου και πάνω από 500 παιδικά βιβλία. Η παιδική αυτή βιβλιοθήκη, που μεγάλο μέρος της έχει συγκροτηθεί από δωρεές, διασώζει εκδόσεις παιδικών βιβλίων στην Ελλάδα τις δεκαετίες 1960-1980, σε πολλές εκ των οποίων έχουν εργαστεί αξιόλογοι λογοτέχνες και εικαστικοί. Είναι ενδιαφέρον ότι στη βιβλιοθήκη διασώζονται δημοφιλείς τίτλοι, όπως π.χ. οι μύθοι του Αισώπου, σε διαφορετικές εκδόσεις της ίδιας εποχής.

Οι φθορές των βιβλίων αυτών ήταν κυρίως οι αποκολλημένες ή σπασμένες ράχες, η χαλαρή σύνδεση των τυπογραφικών τευχών εξαιτίας της χρήσης και οι σπασμένες γωνίες. Η συντήρηση και αποκατάστασή τους περιελάβανε την εκ νέου βιβλιοδεσία και κατά περίπτωση επικόλληση του αρχικού καλύμματος, τη συμπλήρωση της ράχης από ύφασμα χρωματικά σχετικό με την εικονογράφηση του καλύμματος, την εκτύπωση του τίτλου ή επικόλληση της αρχικής ράχης και την αποκατάσταση των γωνιών.

Τα αναπαλαιωμένα, πλέον, βιβλία τοποθετήθηκαν στις νέες βιβλιοθήκες του σχολείου της Βαμβακούς και είναι διαθέσιμα στο κοινό, μιας και εκεί λειτουργεί πλέον μια ανοιχτή δανειστική βιβλιοθήκη.

Καλή ανάγνωση!