Vamvakou Incubator

Στο χωριό της Βαμβακούς Λακωνίας, δημιουργούμε ένα επιχειρηματικό κέντρο, έναν κοινό συνεργατικό χώρο ανάπτυξης ιδεών, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Αναβίωσης του χωριού που υλοποιείται από τη Vamvakou Revival με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Όραμά μας είναι η δημιουργία ένας πρότυπου ορεινού κέντρου επιχειρηματικότητας που θα φέρει κοντά ανθρώπους με μεράκι και όνειρα, ενδιαφερόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις (start-ups), αλλά και επιχειρηματικές ομάδες που επιθυμούν να συμβάλουν στην αναζωογόνηση της ελληνικής υπαίθρου, να χτίσουν το δικό τους μέλλον μέσα από την υλοποίηση μιας βιώσιμης επιχειρηματικής ιδέας. Η Vamvakou Incubator πρόκειται να λειτουργήσει ως κέντρο ανάπτυξης και μοχλός προσέλκυσης νέας επιχειρηματικής δράσης στον τόπο, δίνοντας απαντήσεις σε προβλήματα, μέσα από την υποστήριξη της ανάπτυξης νέων υπηρεσιών/προϊόντων/λύσεων, ενώ θα συνεισφέρει σημαντικά στην αναζωογόνηση, αλλά και ποιοτική αναβάθμιση της οικονομίας στην ευρύτερη περιοχή του Πάρνωνα και της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Το Πρόγραμμα υποστηρίζει ιδέες, άτομα ή ομάδες, ώστε να επεξεργαστούν την επιχειρηματική τους ιδέα, να δημιουργήσουν μία νέα επιχείρηση ή να αναπτύξουν την ήδη υπάρχουσα στους τομείς του τουρισμού, της αγροδιατροφής, του πολιτισμού και της καινοτομίας.

Σε αυτό το νέο εγχείρημα και τη δημιουργία του συνεργαζόμαστε με το Impact Hub Athens.

Με μία ματιά…

1ος Κύκλος Προγράμματος Υποστήριξης και Φιλοξενίας Επιχειρήσεων Vamvakou Incubator

Κατατέθηκαν και αξιολογήθηκαν 53 αιτήσεις

Σύνολο ωφελούμενων σχημάτων: 11 εκ των οποίων 6 επιχειρήσεις με έδρα τη Βαμβακού & 5 επιχειρήσεις στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

4 πυλώνες δράσης: Αγροδιατροφή, Τουρισμός, Πολιτισμός, Καινοτομία/Τεχνολογία

Λήξη 1ου Κύκλου: Δεκέμβριος 2023

Ωφελούμενοι 1ου κύκλου

Ο συνολικός αριθμός των επιχειρήσεων που εντάχθηκαν στη θερμοκοιτίδα είναι 11, από τις οποίες οι 6 αφορούν σε δια ζώσης υποστήριξη και δημιουργία έδρας στη Βαμβακού και οι 5 σε εξ’ αποστάσεως υποστήριξη και δημιουργία έδρας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Οι προτάσεις, ομάδες, ιδέες ή άτομα που προκρίθηκαν στην αξιολόγηση και εντάσσονται στο Πρόγραμμα είναι:

Van Ysseldijk Pieter (Αγροδιατροφή/Καινοτομία): Solar Aquaponics, ανεξάρτητη ενεργειακή κοινότητα βασισμένη στην ηλιακή υδροπονία.

Γιαχαλής Μιχάλης (Τουρισμός): Η Φάση είναι Mountains, οργάνωση αθλητικών δραστηριοτήτων ευεξίας και ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού μέσω φυσιολατρικών, πεζοπορικών και άλλων αθλητικών δραστηριοτήτων.

Ξερακιά Μαρία (Τουρισμός): Πρόταση που αφορά στον γαστρονομικό τουρισμό και την ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος της Ελλάδας και της κουλτούρας της με μέσο τη γαστρονομία.

Λαμπίρη Αθηνά (Τουρισμός): Πρόταση που αφοράς τον οικο-τουρισμό. Δημιουργία πολυλειτουργικού οικοσυστήματος στο Αλεποχώρι Αρκαδίας με επίκεντρο τη βιολογική καλλιέργεια.

Μανωλόπουλος Κωνσταντίνος (Τουρισμός): Ανάδειξη του ιατρικού & wellness τουρισμού μέσα από υπηρεσίες που αφορούν σε θέματα διατροφικής υγείας και σωματικού βάρους.

Μέρμηγκα Μαρία (Τουρισμός): Δημιουργία παντοπωλείου στη Βαμβακού Λακωνίας.

Μεταλληνού Φιόρη-Αναστασία (Τουρισμός): Πρόταση επιστημονικού και εκπαιδευτικού τουρισμού, παροχή ολοκληρωμένης εμπειρίας βιωματικών δράσεων Αστρονομίας, Αστροφυσικής και Επιστημών Περιβάλλοντος.

Τσιμπίδης Γεώργιος (Αγροδιατροφή): Οινοποιείο και ορεινοί αμπελώνες στη Βαμβακού

Φαραντάτος Αδαμάντιος (Αγροδιατροφή): Οινοποιείο και ορεινοί αμπελώνες στη Βαμβακού

Χαρβούρου Γαρυφαλλιά (Τουρισμός): Δημιουργία αυτόνομης επιχείρησης που θα λειτουργήσει ως δίκτυο «cluster» επιχειρήσεων για την ανάδειξη και προώθηση των Λακωνικών προϊόντων, των παραδοσιακών γεύσεων, της γαστρονομίας και του πολιτισμού της περιοχής μέσα από την ανάπτυξη του γαστρονομικού τουριστικού προϊόντος της Λακωνίας και την ανάδειξη της ως έναν βιώσιμο Αγροδιατροφικό Προορισμό.

Χατζή Κατερίνα (Πολιτισμός):  Φορέας που θα ασχοληθεί με την ενδυνάμωση των σύγχρονων χειροτεχνιών, τη διάσωση και αναβίωση της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, την ένταξη διαφορετικών κοινών και τη συμπεριληψιμότητα.

Εναρκτήρια συνάντηση

Την Παρασκευή 03.03.2023 πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια συνάντηση της Vamvakou Incubator που σηματοδότησε τόσο την εκκίνηση της λειτουργίας της θερμοκοιτίδας, όσο και την αρχή μίας νέας επιχειρηματικής κοινότητας που θα ενώσει δημιουργικές δυνάμεις που έχουν πεδίο δράσης την Πελοπόννησο. Η συνάντηση έλαβε χώρα στο σχολείο της Βαμβακούς και σε αυτήν συμμετείχαν οι ωφελούμενοι (ιδέες, επιχειρηματίες και επιχειρηματικές ομάδες), το Impact Hub Athens και συνεργάτες της Vamvakou Revival.

Στο πλαίσιο της συνάντησης έγινε μια παρουσίαση της πρωτοβουλίας Αναβίωσης Βαμβακούς, οι παρευρισκόμενοι γνωρίστηκαν μεταξύ τους αντάλλαξαν απόψεις και ιδέες για τη Βαμβακού, τις προσδοκίες τους από τη συμμετοχή τους στη θερμοκοιτίδα, αλλά και τη συνεισφορά τους σε αυτή, ενώ παράλληλα εντόπισαν συνδέσεις και πιθανές συνεργασίες μεταξύ τους. Οι ωφελούμενοι ενημερώθηκαν για τα επόμενα βήματα, την έναρξη του προγράμματος, αλλά και τις παροχές και υποχρεώσεις τους. Η εκδήλωση έκλεισε με ένα γεύμα γνωριμίας στο εστιατόριο-καφέ Βουρέικο.

Πρόγραμμα Υποστήριξης Vamvakou Incubator

Ο πρώτος εκπαιδευτικός κύκλος της Vamvakou Incubator ολοκληρώθηκε με επιτυχία, θέτοντας τις βάσεις της επιχειρηματικής κοινότητας της Βαμβακούς!

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα υποστήριξης της θερμοκοιτίδας περιλαμβάνει δύο φάσεις. Η πρώτη αφορούσε την επιχειρηματική ενδυνάμωση των ωφελούμενων μέσα από τη γνωριμία των συμμετεχόντων με την επιχειρηματικότητα, τις κύριες έννοιες αυτής και τα βασικά εργαλεία. Στη δεύτερη φάση, ο στόχος είναι οι επιχειρηματικές ομάδες να σχεδιάσουν την υπηρεσία/προϊόν, να γνωρίσουν την αγορά/κοινό-στόχο, να ολοκληρώσουν τη στρατηγική, αλλά και το επιχειρησιακό πλάνο λειτουργίας τους, θέτοντας οικονομικούς και στρατηγικούς στόχους.

Η πρώτη φάση που διήρκησε από τον Μάρτιο έως τον Ιούλιο και μόλις ολοκληρώθηκε περιελάβανε 14 εργαστήρια επιχειρηματικής ενδυνάμωσης, 2 εργαστήρια για ανάπτυξη δεξιοτήτων (soft skills), 6 peer-to-peer sessions/ masterminds, 9 ατομικές ή ομαδικές συνεδρίες με coach, 1 συνεδρία mentoring και 3 εκδηλώσεις της κοινότητας (community events). Σε αυτό το διάστημα είχαμε τη χαρά να συνεργαστούμε με αξιόλογους ανθρώπους, καταξιωμένους στο αντικείμενό τους, οι οποίοι με χαρά μοιράστηκαν την εμπειρία και τις γνώσεις τους με τους ωφελούμενους της Vamvakou Incubator.

Ανάμεσα στους εκπαιδευτές, αλλά και coaches ήταν οι:
• Παναγιώτης Χριστοφής, συνιδρυτής, Marketing & Communications Director στη STEWARDS
• Λήδα Τσενέ, PhD, Σύμβουλος Επικοινωνίας, ιδρύτρια της Athens Comics Library
• Μάριον Κοντογούρη, Krataion Consulting
• Ντίνα Ντζιώρου
• Access Wise Partners
• Τάνια Καράμπελα, επικεφαλής της εταιρείας TK Consulting
• Μαρίσα Αντωνοπούλου, Chief Operations Manager της AFI
• Ελένη Τάκου, Non Profit Director της Ten Million Hands
• Γεράσιμος Κουβαράς, πρώην Γενικός Διευθυντής της Action Aid
• Νέλλη Κουβελάκη, Founder/Organization Manager, Phaos ΚοινΣΕπ
• Ηλίας Καλφακάκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων, AlphaBrain
• Ερρίκος Οβαδίας, e-business Manager, Γρηγόρης

Το πρόγραμμα υποστήριξης σχεδιάζεται και υλοποιείται σε συνεργασία με το Impact Hub Athens.

Ποιες οι παροχές του προγράμματος;

– Δωρεάν ολοκληρωμένη επιχειρηματική υποστήριξη.

– Χώρος εργασίας για το διάστημα της υποστήριξης για τις 5 επιχειρήσεις με έδρα τη Βαμβακού και πρόσβαση σε  εξοπλισμό (Η/Υ, γρήγορο Internet, γραφεία εργασίας, εκτυπωτές και ηλεκτρονικό εξοπλισμό).

– Εκπαιδευτικά εργαστήρια, προγράμματα, σεμινάρια και ατομικές και ομαδικές συνεδρίες επαγγελματικής συμβουλευτικής με εξειδικευμένους συμβούλους, coaches και μέντορες.

– Δικτύωση με κομβικούς φορείς, οργανισμούς και επενδυτές για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και εκάστης επιχειρηματικής ιδέας.

– Δωρεάν συμβουλευτική υποστήριξη από τρίτους (νομική, λογιστική και διοικητική υποστήριξη, διαδικασία ίδρυσης, σχεδιασμός branding – ταυτότητα, ιστοσελίδα, κοινωνικά δίκτυα).

– Υποστήριξη στην εύρεση κατοικίας στην περιοχή της Βαμβακούς.

– Υποστήριξη στην εύρεση πιθανών χρηματοδοτικών πηγών.

Επιτροπή αξιολόγησης 1ου κύκλου

Οι προτάσεις που συγκεντρώθηκαν αξιολογήθηκαν από Ανεξάρτητη Επιτροπή Αξιολόγησης. Η Επιτροπή προχώρησε σε διεξοδική αξιολόγηση της υποβληθείσας πρότασης σύμφωνα με τα οριζόμενα κριτήρια και στη συνέχεια σε προσωπική συνέντευξη και παρουσίαση της πρότασης με τον/τους υποψηφίους ωφελούμενους του Προγράμματος, ενώ η ίδια αποφάσισε για την ένταξη ή μη στο Πρόγραμμα.

Τα μέλη της επιτροπής αξιολόγησης της Vamvakou Incubator είναι καταξιωμένοι επαγγελματίες από όλο το φάσμα των ειδικοτήτων και των τομέων με τους οποίους ασχολείται η θερμοκοιτίδα. Ο Γιώργος Κουμεντάκης από τον χώρο του Πολιτισμού, η Έφη Λαζαρίδου από τον χώρο της Αγροδιατροφής, η Σόφη Λάμπρου από τον τομέα της Επιχειρηματικότητας, η Μυρτώ Παπαθάνου από τον τομέα των Επενδύσεων & της Καινοτομίας, αλλά και ο Μανώλης Ψαρρός από τον τομέα του Τουρισμού είναι εκείνοι που αξιολόγησαν της αιτήσεις/ιδέες για τη συμμετοχή τους στον 1ο Κύκλο του Προγράμματος Υποστήριξης και Φιλοξενίας της θερμοκοιτίδας. Τους ευχαριστούμε θερμά για τη βοήθειά τους!

Διαβάστε περισσότερα για τα μέλη της Επιτροπής!

Κριτήρια αξιολόγησης προτάσεων 1oυ κύκλου

Τα κριτήρια αξιολόγησης διακρίνονται στις παρακάτω κατηγορίες:

Επιχειρηματική Πρόταση Αξίας. Το εγχείρημα να έχει μια ξεκάθαρα ορισμένη επιχειρηματική/κοινωνική/περιβαλλοντική πρόκληση και σαφώς ορισμένη λύση – ιδέα απόκρισης στην πρόκληση.

Βιωσιμότητα. Το εγχείρημα να έχει σαφώς ορισμένα την αγορά στόχο, τις παρεχόμενες υπηρεσίες/προϊόντα/λύσεις και τις προβλεπόμενες ροές εσόδων, εξασφαλίζοντας την οικονομική του βιωσιμότητα.

Επιχειρηματική Ομάδα. Η ομάδα ή το άτομο που θα ενταχθεί στο Πρόγραμμα να έχει πρότερη εμπειρία, σχετικές γνώσεις και ικανότητες στον κλάδο δραστηριότητας και ισχυρό όραμα για την υλοποίηση της ιδέας του.

Αναπτυξιακή προοπτική. Η επιχειρηματική ιδέα να συμβάλλει στην κάλυψη των αναγκών του τοπικού πληθυσμού ή/και να ανταποκρίνεται σε προβλήματα, προκλήσεις και ευκαιρίες της ευρύτερης περιοχής. Στην περίπτωση των επιχειρήσεων με έδρα τη Βαμβακού θα συνεκτιμηθεί η συνεισφορά της πρότασης στην Αναβίωση.

Αποτύπωμα & Οικοσύστημα. Δημιουργία θέσεων εργασίας, παροχή δίκαιων εργασιακών σχέσεων, δημιουργία αλληλοσυμπληρούμενων σχέσεων με υπάρχουσες δομές της Βαμβακούς, της περιοχής και της Περιφέρειας, ένταξη στο οικοσύστημα.

Στα παραπάνω κριτήρια αξιολόγησης, έρχεται να προστεθεί και η διαδικασία της συνέντευξης, παρουσίασης και υποστήριξης της επιχειρηματικής πρότασης από τον υποψήφιο.

Με την υποστήριξη

Η θερμοκοιτίδα επιχειρήσεων εντάσσεται στο ΕΣΠΑ – Πρόγραμμα Πελοπόννησος 2021-2027 με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Vamvakou Incubator υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Αναβίωσης Βαμβακούς.